Vijesti / Društvo
Društvo
Za siromašnu djecu, njih 759, osigurana besplatna užina u školama

Za siromašnu djecu, njih 759, osigurana besplatna užina u školama

Potpisan je Ugovor „Školski gablec“ od strane Potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić i ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijana Valkaja u vrijednosti od 769.900,00 kn. 

U sklopu projekta 759 djece tijekom školske godine 2015/2016. imat će osiguranu besplatnu užinu tijekom boravka u školi. Projekt je financiran od Ministarstva socijalne politike i mladih u svrhu smanjenje socijalne isključenosti. Treba naglasiti da je to drugi po veličini projekt takve vrste u Republici Hrvatskoj nakon grada Zagreba.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na inicijativu Gradskog društva Crvenog križa Čakovec i Centra za socijalnu skrb Čakovec, pokrenuta je akcija identificiranja broja djece iz socijalno ugroženih obitelji koje su izložene siromaštvu i socijalnoj isključenosti. U ovoj fazi uspostavljen je kontakt s osnovnim školama diljem Međimurske županije (26) u kojima je identificirano 759 djece iz socijalno ugroženih obitelji.

Na temelju ove analize postojećeg stanja, osmišljen je projekt „Školski gablec“. Nositelj projekta je Gradskog društva Crvenog križa Čakovec, partneri su brojne osnovne škole diljem Međimurske županije, dok je suradnik Centar za socijalnu skrb Čakovec. Cilj projekta je poboljšanje kvalitete života djece iz socijalno ugroženih obitelji i smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti djece i njihovih obitelji.

Projekt je usmjeren na osiguranje redovite i zdrave prehrane za djecu iz socijalno ugroženih obitelji. Kroz aktivnosti projekta pružit će djeci redovita prehrana za vrijeme boravka u školi, izravno će se poboljšati njihovo tjelesno i mentalno stanje.

Provedbom projekta realizirat će se sljedeći ciljevi:

– osiguranje redovitog i zdravog obroka za svako dijete iz socijalno ugrožene obitelji u osnovnoj školi,
– smanjenje siromaštva među djecom,
– doprinos smanjenju socijalne isključenosti djece iz socijalno osjetljivih skupina,
– poticanja aktivnog i zdravog odrastanja sve djece u osnovnoškolskom obrazovanju,
– senzibiliziranje lokalne javnosti i zajednice za potrebe djece iz socijalno ugroženih obitelji i važnost jednakog pristupa školskim obrocima kao načinu osiguravanja jednakih šansi za svu djecu.

VIDEO: Kako su izbori sve bliže, svjedoči i potvrda Vlade da će više od 17.500 djece iz siromašnijih obitelji od ponedjeljka imati topli obrok u školi. Hvalevrijedan potez težak 20 milijuna kuna, ali još krajem prošle godine vlast je tvrdila da gladne djece u školama nema.

Najnovije

Reci što misliš!


Vezani članci