U Prelogu atraktivan Sajam sigunosti i prevencije, evo što vas očekuje

>> U Prelogu atraktivan Sajam sigunosti i prevencije, evo što vas očekuje

U srijedu, u maloj vijećnici Međimurske županije na izvanrednoj konferenciji za medije, župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i načelnik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić predstavili su javnosti program svih aktivnosti na predstojećem “Sajmu sigurnosti i prevencije 2015.

I ove godine Policijska uprava međimurska u suradnji s Vijećem za prevenciju Međimurske županije te uz potporu Vijeća za prevenciju Grada Preloga, organizira drugi po redu sajam takve vrste. Policijska uprava međimurska jedna je od najuspješnijih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj u provođenju preventivnih programa, projekata, akcija i aktivnosti.

Inovativnošću njenih policijskih službenika želi se što više približiti preventivni rad policije svim slojevima društvene zajednice, “Policija i građani – partneri u sigurnosti”. Tako je osim osmišljavanja i realizacije preventivnog mobilnog centra policije (specijalizirano i posebno opremljeno kombi vozilo), prošle godine pokrenuta akcija održavanja sajma sigurnosti i prevencije – “Prevencija spaja”.

U utorak, 22. rujna svečanim programom otvaranja u 11 sati, započinje “Sajam sigurnosti i prevencije 2015.” Sajam za sve posjetitelje otvoren je od 9 sati do 18 sati. Pedesetak izlagača na prostorima SRC “DG Sport” i izletišta “Marina” u Prelogu predstavit će javnosti svoj rad i preventivne aktivnosti. Na sajmu će sudjelovati javne i državne ustanove, udruge i pravne osobe koje se bave prevencijom u području sigurnosti.

Javnost će se moći upoznati s radom profesionalne vatrogasne postrojbe iz Čakovca, DVD-a Prelog te Službe za zaštitu i spašavanje. Poslove i preventivne aktivnosti policije predstavit će policijski službenici PU varaždinske, koprivničko-križevačke, zagrebačke i međimurske, Ravnateljstva policije te gosti policijski službenici iz Mađarske, Republike Slovenije i Republike Srbije.

Za posjetitelje i ove godine najatraktivnije pokazne vježbe prikazat će pripadnici Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske (vježba službenom palicom, tzv. “tonfom”, “repelling” – spuštanje niz zid po užetu i mnoge druge). Službenici protueksplozijske zaštite predstavit će specijalni robot za otkrivanje eksploziva, “Teodor“.

Također, djelatnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” iz Zagreba predstavit će posjetiteljima razne forenzičarske metode i sredstava za pronalazak, izuzimanje te vještačenje tragova s mjesta događaja (“Čarobnjaci u akciji – mali forenzičari”). Zahtjevne pokazne vježbe spašavanja ozlijeđenih osoba prikazat će i pripadnici vatrogasnih postrojbi te Crvenog križa.

Na sajmu se i ove godine očekuje dolazak službenog helikoptera MUP-a. Za naše najmlađe posjetitelje organiziran je veliki broj atraktivnih i edukativnih radionica (mobilni poligon “Sigurno u prometu” – provodi “Jumicar” u suradnji s prometnom policijom i dr.), dok će se za posjetitelje najstarije životne dobi održati preventivna radionica s ciljem upoznavanja i edukacije o samozaštitnim mjerama u pogledu kaznenih djela krađa, prijevara i dr., pošto oni vrlo često postaju žrtve bešćutnih kriminalaca.

Načelnik Gosarić zahvalio je županu i gradonačelniku na pruženoj potpori u organizaciji sajma te naglasio kako se radi o najznačajnijem događaju za Policijsku upravu međimursku u 2015. godini.

– Kada procjenjujemo stanje sigurnosti na određenom području, osim statističkih pokazatelja, vrlo rijetko uzimamo u obzir i preventivne aktivnosti koje se provode. Međimurska policija je u tome vrlo uspješna i iz tog razloga s oduševljenjem smo prihvatili ideju o organizaciji “Sajma sigurnosti i prevencije”, istaknuo je župan Posavec.

Prihvatili smo ulogu domaćina pošto smatramo da će se kroz sajam promovirati i naš kraj, a građani će se moći upoznati s širokim dijapazonom preventivnih aktivnosti te time direktno utjecati na održavanje povoljnog stanja sigurnosti, nadovezao se gradonačelnik Kolarek.

– Pozivamo sve žitelje Međimurske županije, a i šire da posjete “Sajam sigurnosti i prevencije 2015.” te svojim aktivnim sudjelovanjem prepoznaju značaj prevencije u suzbijanju svih oblika nedopuštenih ponašanja, poručuju organizatori.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije