DOMAĆA TJESTENINA

UDRUGA ŽENA PUŠĆINE Vrijedi uložiti trud jer domaće je domaće!

Marljive članice UŽ Pušćine napravile su tjesteninu od otprilike 10 kg brašna i 100 jaja kako bi spremno dočekale Majčin dan.

Domaća tjestenina – zvuči divno! Priprema domaće tjestenine i nije neki najlakši mogući zadatak, no toliko je fina da se isplati potruditi i uroniti ruke u brašno.

Svoj trud pokazale su i Milica Kacun, Liljana Špicar, Ljubica Novak i Liljana Vidović koje su ovoga utorka imale pune ruke posla pri izradi domaće tjestenine.

izrada tjestenine 1

ODABIR SASTOJAKA

Marljive članice UŽ Pušćine napravile su tjesteninu od otprilike 10 kg brašna i 100 jaja kako bi spremno dočekale Majčin dan.

Postoji više recepata za domaću tjesteninu – uz brašno, u nekima se koriste samo žumanjci, u drugima cijela jaja, a postoje i oni u kojima se dio jaja zamjenjuje vodom.

 „ Za klasično tijesto potrebna su samo tri osnovna sastojka: glatko brašno, jaja i prstohvat soli. Neki recepti koriste i krupicu od pšenice, koja daje tjestenini čvrstoću i lagano zrnatu teksturu. Kvaliteta sastojaka ključna je za dobar rezultat – birajte uvijek svježa jaja i brašno bez grudica, napominje Milica.“

izrada tjestenine 1

VAŽNOST OMJERA

Za izradu tjestenine najbolje će poslužiti glatko brašno, a jaja prije korištenja obavezno moraju biti na sobnoj temperaturi.

 „ Najčešći omjer je jedno jaje na svakih 100 grama brašna. Brašno posipajte po radnoj površini, napravite udubinu u sredini i u nju razbijte jaja. Polako miješajte dok se sastojci ne sjedine, a zatim mijesite rukama 8 do 10 minuta dok tijesto ne postane glatko i elastično. Ako je tijesto previše suho, dodajte malo vode. Ako je ljepljivo, pospite još malo brašna i nećete imati problema, objašnjava Liljana Vidović.“

izrada tjestenine 1

ODMOR TIJESTA

Tijesto se odmara oko pola sata, zbog toga da se lakše može razvaljati.

izrada tjestenine 1

„ Tijesto smo ostavile odmarati najmanje 30 minuta. Nakon toga smo ga razvaljale valjkom, a po potrebi posipale brašnom da se ne lijepi. Tijesto možete rezati ručno ili pomoću rezača kojega ovoga puta pridržavam ja, nasmijano će Liljana Špicar.“

Pravljenje domaće tjestenine ne mora biti rezervirano samo za posebne prilike. Uključite ukućane, eksperimentirajte s oblicima i okusima, i s vremenom će vam postati prirodan dio kuhanja uz samo druženje.

Ova domaća tjestenina biti će glavna atrakcija Majčinog dana prilikom kojega će članice Udruge pokazati i svoje ručne radove u kojima će mnogobrojni posjetitelji uživati ! Osim toga i svaku majku čeka jedan prigodan poklon iznenađenja.

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije