KUHINJSKI TRIKOVI

SAVJETI GASTRONOMA Zašto nikad ne smijete peći pizzu na gornjoj polici pećnice

Pogrešno ste pekli pizzu! Stručni savjeti kako do savršene pizze u običnoj kućnoj pećnici

Zaljubljenik u kuhanje Stanislaw Nowak javio nam se sa zanimljivim iskustvom i željom da podijeli svoja najnovija saznanja o pripremi pizze kod kuće. „U posljednje vrijeme uhvatila me faza u kojoj sam strašno zavolio kuhati. Posebno sam se posvetio izradi vlastitog tijesta za pizzu, a kroz praksu i istraživanje otkrio sam koliko znanosti stoji iza savršene pizze“, otkriva nam Nowak.

Savršeno pečena pizza u kuhinjskoj pećnici

Pizza, jedno od najomiljenijih jela na svijetu, može se pripremiti i u vlastitoj kuhinji, no trik je u detaljima – osobito kada je riječ o položaju pizze u pećnici, temperaturi i izboru sastojaka. Upravo te detalje istražio je naš sugovornik, kombinirajući preporuke stručnjaka i vlastito iskustvo.

Gdje u pećnici peći pizzu?

Najveća greška koju mnogi rade je pečenje pizze na gornjoj polici. Stručnjaci tvrde da takav položaj dovodi do neujednačeno pečenog tijesta i prepečenih sastojaka. Najbolja opcija je srednja rešetka pećnice, jer omogućuje ravnomjerno pečenje – s donje i gornje strane.

Donja polica može dati hrskavu koru, ali traži pažnju – pizza može lako zagorjeti ako ostane unutra predugo, čak i 30 sekundi više nego što treba. S druge strane, gornja polica je najgora opcija jer nadjev izgori, a tijesto ostaje sirovo.

Savršeno pečena pizza u kuhinjskoj pećnici

Idealna temperatura i postavke pećnice

Kod pečenja pizze iznimno je važno postići visoku temperaturu. U običnoj kuhinjskoj pećnici preporuča se temperatura između 240 i 250 °C. Ako pećnica ne ide do tih vrijednosti, postavite je na maksimum.

„Idealno je uključiti donji grijač i ventilator, jer tako toplina ravnomjerno kruži i peče pizzu onako kako treba – tijesto bude hrskavo, a nadjev sočan“, savjetuje Nowak.

Vrijeme pečenja također varira: tanka kora traži 7 do 9 minuta, dok deblja zahtijeva i do 12 minuta.

Kako napraviti dobro tijesto?

Jedan od ključnih elemenata dobre pizze je – naravno – tijesto. Stanislaw preporuča korištenje brašna tipa 00, koje je fino mljeveno i daje glatku, elastičnu teksturu. Nakon što se tijesto zamijesi, idealno bi bilo da odmara 24 sata, iako će i sat vremena biti dovoljno da se volumen udvostruči.

„I zapamtite – ako volite pizzu, nemojte je peći na gornjoj polici pećnice“, poručuje na kraju Stanislaw sa smiješkom.

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije