Valentina Hažić – agronomka koja svoje znanje ulaže u Međimurje

>> Valentina Hažić – agronomka koja svoje znanje ulaže u Međimurje

Valentina Hažić (32) iz Jurovčaka je diplomirana inženjerka agronomije te sveučilišna specijalistica poslovne ekonomije. Trenutno radi u Regionalnoj razvojnoj agenciji Međimurje (REDEA) kao voditeljica Odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Članica je Županijskog tima za informiranje o Programu ruralnog razvoja Republike Hrvatske te uz svoje svakodnevne poslovne obaveze sudjeluje i u radu obiteljskog gospodarstva. U prenatrpanom rasporedu pronalazi vremena i za svoje daljnje obrazovanje pa se trenutno nalazi na prvoj godini doktorskog studija Ekonomika poljoprivrede na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Kako i sama Valentina napominje, njezin radni dan nikada ne završava nakon osam sati rada u REDEA-i, ali prilikom upoznavanja s njome vidljivo je da uživa u svakome trenutku svog posla.

Radne je navike stekla još u djetinjstvu pomažući roditeljima oko obiteljskog gospodarstva, a ta su je iskustva približila odluci o upisu na Agronomski fakultet, smjer Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo nakon završetka Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu.

– Iako mi je prvotna želja bila studij medicine, nekakav logičan slijed je bio odabir agronomije jer mi je kroz odgoj bilo usađeno da se ima itekakvog smisla baviti poljoprivrednom proizvodnjom budući da je hrana u središtu našeg svakodnevnog života, nešto što je ključno za gospodarstvo i za društvo – nadovezuje se Valentina.

Studij je ispunio njezina očekivanja, a bila je i u prednosti u odnosu na ostale studente koji nisu dolazili iz poljoprivrednih obitelji jer je naučeno mogla primjenjivati na svom gospodarstvu. Upravo je zato koristila svaku priliku da je profesori upute na dodatnu literaturu koja nije bila dio studijskog programa.

Uspjesi koje je nizala na fakultetu priskrbili su joj tromjesečnu stipendiju na Agronomskom fakultetu u Debrecenu u Mađarskoj.

– Tamo sam uz pomoć mentora s Fakulteta obilazila poljoprivredne proizvođače duž cijele Mađarske, a zanimljiviji dio bio je upoznavanje regije Tokaj i njihovih proizvođača vina, i naravno, učenje mađarskog jezika – objašnjava Valentina.

Za vrijeme studija završila je i tečaj za sommaliera s ciljem što kvalitetnije prezentacije vina u Vinskoj kući u sklopu obiteljskog gospodarstva, a kako bi što bolje komunicirala s potencijalnim klijentima i gostima, pomogli su joj završena Škola govorništva i edukativni programi Londonske škole za odnose s javnošću.

Odmah nakon stjecanja diplome inženjerke agronomije, kao treća u svojoj generaciji, upisala je studij Organizacije i menadžmenata na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, kako bi stekla znanja što bolje organizacije, koordiniranja aktivnosti i zadataka te upravljanja poslovima, idejama, sredstvima i vremenom.

– Suvremena poljoprivreda je više od same proizvodnje, ona zahtijeva od nas poljoprivrednika da vodimo računa o profitabilnosti, o prodaji, traži vještine upravljanja financijama i slično. Ključ kako postati uspješan poljoprivrednik je biti dobar proizvođač, ali i dobar upravitelj poljoprivrednog gospodarstva. Poslijediplomski završni rad povezala sam sa svojom temeljnom strukom te se je tema rada odnosila upravo na upravljanje rizikom u vinogradarsko – vinarskoj proizvodnji u Međimurskoj županiji – govori Valentina.

Sav je njezin trud tijekom studentskih dana bio prepoznat pa se odmah nakon diplome zaposlila u REDEA-i u kojoj je u osam godina prošla sve pozicije od pripravnice, suradnice, stručne suradnice pa do današnje voditeljice odjela.

– Tu sam stekla bogato iskustvo u pripremi, prijavi i provedbi projekata iz EU fondova te se specijalizirala za pružanje savjetodavnih usluga poljoprivrednicima i onima koji ulažu u sektor turizma. U proteklih godinu dana bila sam uključena u fokus grupu sačinjenu od nekolicine vrsnih eksperata iz različitih zemalja Europske unije i kao jedina predstavnica iz Hrvatske bila angažirana u izradi smjernica za uvođenje inovacija u upravljanju kratkim opskrbnim lancima koju je koordinirao European Innovation Partnership (EIP AGRI), a koje će služiti ministarstvima poljoprivrede država članica u njihovom radu.

Svoje znanje stečeno u REDEA-i primjenjuje u obiteljskom poslu i obrnuto:

– Kao savjetnica poljoprivrednim proizvođačima u REDEA-i u mogućnosti sam prenositi svoja praktična znanja i iskustva. S druge strane, zahvaljujući znanju stečenom u REDEA-i, pripremila sam već nekoliko projekata za svoje gospodarstvo uz čija smo sredstva uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju nekih ulaganja. Posebno sam ponosna na pripremljenu projektnu prijavu koja se odnosila na nabavu opreme za preradu voća na Natječaj iz Programa ruralnog razvoja RH, a za koju nam je ove godine izdana Odluka o dodjeli sredstava sa 50 % povrata na uloženo.

Sudjelovanje u obiteljskom poslu nije jednostavan zadatak, no uz kvalitetnu organizaciju i dogovore te korištenje najboljih znanja svakog člana obitelji, ovo se gospodarstvo razvija već dugi niz godina.

– Obiteljski posao nas definitivno zbližava i svoje roditelje smatram najvećim životnim mentorima u bilo kojem pogledu, dok se sa sestrom Tatjanom odlično nadopunjujemo glede kompetencija. Ono što se pokazalo najboljom praksom u našem obiteljskom poslu je to što roditelji sestri i meni daju slobodne ruke oko donošenja nekih poslovnih odluka te nas na taj način potiču razmišljati svojom glavom – kaže Valentina.

Upravo je takav način odgoja utjecao i na njezine želje za daljnjim usavršavanjima i obrazovanjem pa je, vodeći se logikom, upisala doktorski studij Ekonomike poljoprivrede te spojila svoju agronomsku i ekonomsku struku.

Sam studij bez većih problema uspješno kombinira s drugim poslovnim obavezama, a kako sama kaže, ključ uspjeha je u tome što joj se mnogi radni zadaci nadovezuju jedan na drugi:

– Svaku informaciju dobivenu iz poslovne sfere, bilo da se radilo o putovanju ili o suradnji na projektima, a koji se tiču razvoja modela kratkih opskrbnih lanaca, koristim u svom istraživačkom radu. Također, angažman vezan uz doktorski studij opskrbljuje me znanjima koja su iskoristiva u kontekstu radnih aktivnosti u REDEA-i.

Njezin joj posao omogućava i brojna poslovna putovanja, a svoje slobodno vrijeme također voli posvetiti novim destinacijama za koje smatra da svakako utječu na kvalitetu života pojedinca.

S obzirom da se njezina želja za novim znanjima nikada ne gasi, Valentina nastoji što više usavršavati i svoje strane jezike, a veliku pažnju pridaje i bavljenju sportom. Punih sedam godina bila je i fitness instruktorica, no trenutno je planinarenje zaokupilo svu njezinu pažnju pa svaki slobodni vikend nastoji provesti u prirodi.

Zdrava ravnoteža poslovnih obaveza i ulaganja u sebe kroz sport, putovanja i nove tečajeve, Valentini omogućuju jasan pogled na budućnost:

– Planova za moj profesionalni razvoj ne nedostaje budući da neprekidno razmišljam o tome što i kako dalje. Planova je mnogo no temeljna je ideja da svo prikupljeno znanje i iskustvo, gdje god da ono bilo stečeno, na kraju primijenim upravo ovdje gdje živim i da to mjesto učinim boljim za život.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije