Tradicionalno

DEKANOVEC Velike pripreme uoči same vuzmenke

Uskrsni krijes običaj je bez kojeg ne može proći nijedna Velika subota u Međimurju

Velika subota dan je molitve i tišine, no ipak, u novije doba na Veliku se subotu odvijaju zadnje pripreme za Uskrs, peku se kolači, farbaju se jaja i kuha se šunka. U subotnju večer, nakon blagoslova hrane u Međimurju se pali vuzmenka.

Vuzmenka Dekanovec

Pripreme za vuzmenku započinju za vrijeme rezidbe vinograda i voćnjaka. Ukoliko želite imati visoku iliti široku vuzmenku potrebno je prionuti k pripremama dovoljno rano.

„ Ova je oranica  bila mjesto gdje se odvozilo granje nakon proljetne rezidbe i uređenja dvorišta, a tu je  višak drveća i granja koji je u tom trenutku bio na vidiku, govore nam dečki.“

Da bi se moglo izdržati do kraja potrebno se i okrijepiti pa ni to dečkima nije nedostajalo. Prije samog paljenje vuzmenke napunili su baterije ukusnim roštiljem na otvorenom.

Za čitavu izradu i pripremu subotnjeg poslije podneva bile su zadužene obitelji: Grbavec, Đurkin, Sabolek, Novak, Kovačić, Baksa i Kontrec.

Iz ovoga se primjera vidi koliko vuzmenka ima u sebi mnogo više od samog plamena vatre jer je ona ujedno i mjesto druženja i razonode, ali i oblik održavanja stare tradicije našega kraja.

U ovim krajevima mještani se druže oko vatre sve dok ona ne izgori i vjeruju kako ovaj krijes nagoviješta ponovno buđenje prirode i  proljeće, a s vatrom u ognju sve staro nestaje, a novo nastaje. Baš poput novog života kojega nam je podario sam Isus Krist svojim uskrsnućem.

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije