
U mnogim hrvatskim kućanstvima se danas, na Veliku subotu, tradicionalno sprema košarica za blagoslov hrane na sam Uskrs
Poslije mise i blagoslova hrane domaćice žure doma kako bi za svoje obitelji pripremile doručak s posvećenom hranom. Tako je i u Međimurju.
Stoga smo posjetili Nadu Kvakan iz Draškovca baš u trenu kada je spremala svoju uskrsnu košaricu. Gospođa Nada se inače sjeća vremena svoje bake, kada se hrana na misu nosila u velikim košarama, a koje bi žene nosile na glavi do crkve.
“Nekada se u košaru stavljalo sve što bi se jelo za doručak na sam Uskrs, no danas je to jednostavnije – od svakog jela se odreže komad i stavi u košaricu ili ceker”, kaže Nada Kvakan, koja je u mirovini i rado kuha za svoju obitelj.
Prilikom našeg posjeta otkrila nam je kako je priprema svih jela – šunke, dizanih kolača, pereca, kukuruznog kruha (koji je sama ispekla) i kuhanih jaja trajala gotovo dva dana. Danas je čak ustala u ranu zoru kako bi na vrijeme ispekla dizane kolače s makom i orasima
Kada su sva jela spremna i ohlađena, a mladi luk i hren svježe ubrani s vrta i očišćeni, slijedi spremanje u košaru.
Svaka se namirnica posebno zapakira i zatim logičnim redoslijedom stavlja u košaricu – teže namirnice poput jaja, šunke i kukuruznog kruha idu na dno košarice kako ne bi stisnule one lakše – mladi luk, perec i dizane kolače. Francuska salata, kaže, ide u košaricu po želji domaćica.
A kada je košarica puna, pokriva se posebnom platnenom “salvetom”, ručno izvezenom, s uskrsnim motivima.
Nakon što je košarica spremna, treba se još svečano obući i gospođa Nada je spremna za blagoslov hrane.



















