ukusni recepti

CELIJAKIJA Obroci mogu biti i zdravi i ukusni, a bez glutena

Celijakija je autoimuna, kronična doživotna bolest probavnog sustava koju karakterizira trajna nepodnošljivost organizma na gluten, s različitim stupnjevima oštećenja sluznice tankog crijeva

Može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi i očitovati se različitim simptomima, pa ju je teško dijagnosticirati. Jedini lijek za oboljele od celijakije je bezglutenska dijeta, o čemu se moglo čuti na predavanju „Celijakija – edukacija od malih nogu u vrtiću” održanom u Murskom Središću, u organizaciji Udruge oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske.

Igor Šegović, dr. spec. pedijatrije, objasnio je kako se bolest može prepoznati i kako se manifestira u organizmu, a mag. nutricionizma Samanta Purić na praktičnim je primjerima iz svakodnevnog života podijelila savjete kako pripremati obroke, primjereno skladištiti namirnice kako ne bi došle u kontakt s proizvodima od glutena te je sudionike upoznala s namirnicama koje su dozvoljene, a koje treba izbjegavati.

Neke namirnice koje su dozvoljene u bezglutenskoj prehrani i ne izazivaju zdravstvene smetnje su svježe voće i povrće, meso, jaja, mlijeko te žitarice poput riže, kukuruza, heljde, prosa, amaranta, quinoe… Prilikom kupovine treba posebno voditi računa da se pročitaju deklaracije na proizvodima kako ne bi sadržavali pšenicu (uključujući pir, kamut, durum, einkorn, bulgur) te ječam, raž, pa čak i zob.

Unatoč mnogim zabranjenim namirnicama, prehrana osoba oboljelih od celijakije može biti iznimno raznolika, a recepti maštoviti i ukusni. I neki tradicionalni međimurski recepti mogu se preinačiti i napraviti u bezglutenskoj varijanti. Primjerice, orehnjača i makovnjača u kojima se umjesto običnog koristi bezglutensko brašno (rižino, kukuruzno, proseno, heljdino). Među zanimljivim receptima iz kuharica koje je pripremila Udruga, na čelu s predsjednicom Marijom Goričanec, izdvajamo krekere od sjemenki te zanimljivi namaz od bijelog graha i avokada.

Međunarodni dan celijakije obilježava se 11. svibnja pa će Udruga iz Strahoninca tijekom cijelog mjeseca organizirati zanimljiva događanja s ciljem edukacije građana.

Recepti

Namaz od bijelog graha i avokada

SASTOJCI

– od 2 do 3 šalice kuhanog bijelog graha prethodno namočenog preko noći i skuhana voda od graha

– avokado

– češanj češnjaka

– 2 žlice maslinovog ulja

– žličica začina

– žličica suhog kopra

– himalajska sol

– papar

– peršin/kopar/vlasac po želji

PRIPREMA

Skuhajte prethodno namočen grah, ocijedite ga. Sve zajedno stavite u multipraktik i izmiksajte u glatku smjesu. Vodu od kuhanja graha upotrijebite onoliko koliko treba za potrebnu gustoću.

Stavite u posudu i ukrasite peršinom, koprom ili vlascem.

Krekeri od sjemenki

SASTOJCI

– 100 g sjemenki zlatnog lana

– 30 g bučinih sjemenki

– 30 g sjemenki suncokreta

– 30 g chia sjemenki

– 30 g sjemenki sezama

– 8 g (2 jušne žlice) prehrambenog kvasca

– prstohvat soli

– prstohvat kajenske paprike

(za blažu varijantu može se dodati šareni papar)

– prstohvat provansa začina

– 180 ml vode

– 10 g (2 jušne žlice) maslinovog ulja za premazivanje

PRIPREMA

Vaganje sastojaka prema recepturi, grubo usitnjavanje sjemenki lana. U posudu se dodaju svi suhi sastojci (sjemenke i začini) te se smjesa dobro promiješa, na kraju se u smjesu umiješa voda te se dobro homogenizira i ostavi stajati 15 – 20 min.

Sjedinjena smjesa se prebaci na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, na vrh smjese stavi se drugi papir za pečenje te se razvalja u tankom sloju i oblikuje. Nakon što je smjesa spremna za pečenje, pomoću noža se izrežu krekeri (kako bi se nakon pečenja što lakše razdvojili), premažu se maslinovim uljem te se peku pri 150°C oko 35 minuta (smjesa mora biti tvrde strukture) nakon pečenja, odvoji se papir za pečenje te se provodi hlađenje.

Orehnjača i makovnjača

bez glutena

SASTOJCI

ZA TIJESTO:

– 400 g brašna bez glutena

– suhi kvasac/kocka digo kvasac

– 80 g šećera

– jaje

– žumanjak

– prstohvat soli

– korica limuna

– 3 dl toplog mlijeka

ZA NADJEV:

– 300 – 400 g oraha/maka

– 200 g šećera

– 100 g grožđica u rumu (za orehnjaču)

– 200 ml mlijeka

– korica limuna

– cimet (za orehnjaču)

– vanili šećer

– 3 – 4 žlice džema (za makovnjaču)

PRIPREMA

Od navedenih sastojaka mikserom umijesite tijesto i ostavite da se digne. Podijelite ga na dva dijela, razvaljajte, lagano poškropite s malo otopljenog maslaca. Premažite ga nadjevom po želji i lagano zarolajte u štrucu. Tepsiju premažite maslacem i pobrašnite ili stavite papir za pečenje. Štruce stavite na lim, premažite ih jajem, pokrijte krpom i ostavite da se dižu oko 30 minuta.

Peći na 180 stupnjeva oko 35 minuta. Kad štruce lagano posmeđe, izvadite lim i prekrijte ih aluminijskom folijom, vratite u pećnicu i pecite do kraja.

Kad su štruce pečene, maknite foliju, prekrijte ih krpom i pažljivo preokrenite tepsiju na pladanj. Tako okrenute štruce pokrijte još jednom krpom i ostavite da se hlade. Tek ohlađene ih okrenite i režite, a gornja kora vam se neće odvajati.

*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3651

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije