'ČORAVO MESO'

NEDELIŠĆE Marjan Kozar i Čedomir Valjak predstavili jelo iz starih vremena

Jelo koje nas je sve podsjetilo na davno siromaštvo

Veliki petak dan je tišine, sabranosti i postne skromnosti.

No, to ne znači da obiteljski stol mora biti siromašan okusima i mirisima. Bez obzira na to volite li ribu iz pećnice, kremasti rižoto od plodova mora, filete oslića ili pak mirisne pogače iz starinskih kuharica, ovaj sveti dan može biti prilika da vaša kuhinja zamiriše jedinstvenim specijalitetom našega kraja a to su krumpirovi popečci koje su danas pripremali Čedomir Valjak i Marijan Kozar.

„Popečci su tradicionalno međimursko jelo siromaha. Kada je bilo puno djece bilo je i puno gladi. Naše su nam bake i mame pripremale to starinsko jelo. Osu ga znale zvati i „čoravo meso“ ili ti ga „fašeranci od krumpira“, raspoloženo će dečki na tradicionalnom dijeljenju ribica u Nedelišću.

Dečki su nam i savjetovali kako napraviti popečke u kućnom ambijentu .

„Naribajte krumpir te ga dobro ocijedite. U veću zdjelu stavite krumpir, luk i češnjak te dobro ocijedite svu tekućinu. Nakon toga dodajte žumanjak, brašno, sol, papar i peršin. Sve dobro promiješajte. Na kraju dodajte bjelanjak. Sa šefljom u tavu sa zagrijanim uljem postepeno dodajte pripremljenu smjesu za popečke. Pržite sa obje strane dok popečci ne poprime zlatno-smeđu boju i onda uživajte u svojemu trudu, objasnili su nam dečki.“

Ako se pitate što kuhati za Veliki petak, pokušajte s ovim receptom. Popečci vas neće ostaviti ravnodušnima, a dobro će funkcionirati i kao prilog pa imajte na umu da se odlično slažu s jednostavnim umakom od vrhnja ili pak domaćim ketchupom.

Naravno, ako ih planirate jesti s odgodom, pripazite da ostanu topli i hrskavi.

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije