Mađari impresionirani funkcioniranjem vatrogastva u Međimurju

>> Mađari impresionirani funkcioniranjem vatrogastva u Međimurju

Ovaj tjedan u Međimurju boravi izaslanstvo mađarskih vatrogasaca iz županija koje graniče s Hrvatskom. Cilj njihova posjeta je upoznavanje s načinom funkcioniranja sustava zaštite i spašavanja te vatrogastva u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

U srijedu je za mađarsko veleposlanstvo u Međimurskoj županiji održan prijem na kojem su, među ostalim, razmijenjena iskustva te dogovorena intenzivnija suradnja. Mađare su primili zamjenik župana i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Međimurske županije Zoran Vidović, predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec Ladislav Söke te zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Čakovec Mladen Kanižaj.

Na goste iz Mađarske, kako su rekli, odličan je dojam ostavio visoki stupanj organiziranosti sustava u Međimurju, broj ljudi uključenih u dobrovoljna vatrogasna društva te učinkovitost prilikom raznih intervencija. Gosti su obišli Javnu vatrogasnu postrojbu u Čakovcu, te DVD-e Sveti Martin na Muri, Mursko Središće, Domašinec, Goričan i Kotoribu, te su se na licu mjesta uvjerili u način funkcioniranja.

Prema riječima zamjenika župana i načelnika Stožera za zaštitu i spašavanje MŽ Zorana Vidovića, razlog ovakvim rezultatima je odlična suradnja Međimurske županije i Vatrogasne zajednice Međimurske županije, puno se ulaže u razvoj vatrogastva i opremanje, te rezultat ne izostaje. Primjer za to su poplave prije dvije godine, kad je zahvaljujući vatrogascima, spriječena veća materijalna štete te ljudske žrtve.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved rekao je da međimurski vatrogasci spadaju u sam nacionalni vrh. Vatrogasna zajednica Međimurske županije jedna je od najmasovnih, najopremljenijih i najobučenijih u zemlji, puno sredstava daju za obuku članstva, što rezultira tima da su dobrovoljna vatrogasna društva podrška JVP-u prilikom intervencija. Puno se ulaže u preventivu, rekao je Medved, a zahvaljujući tome, lani je bilo 15 % manje intervencija nego godinu dana ranije.

Treba napomenuti da će VZMŽ ove godine dobiti aluminijski čamac za evakuaciju, koji će se koristiti za intervencije na rijekama i jezerima, a u potpunosti će ga iz svog proračuna financirati Hrvatska vatrogasna zajednica. Također, dogovoreno je da će Međimurska županija vatrogascima ustupiti dio zemljišta na bivšem vojnom poligonu u Čakovcu, gdje će se urediti poligon za obuku u simulatorom plamenih udara koji će za obuku koristiti svi međimurski vatrogasci. Gosti iz Mađarske kod nas borave do 25. ožujka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije