Davor Dolar – doktor tehničkih znanosti i docent na prestižnom fakultetu

>> Davor Dolar – doktor tehničkih znanosti i docent na prestižnom fakultetu

Međimurje je iznjedrilo mnoge uspješne ličnosti, od kompozitora Josipa Štolcera-Slavenskog, Rudolfa Steinera, dr. Vinka Žganca pa sve do brojnih profesora, inženjera, znanstvenika, odvjetnika, liječnika, ekonomista, novinara, sportaša i umjetnika na koje Međimurci mogu biti ponosni. Kamo ih je životni put odnio nakon završetka srednje škole u Međimurju, čime se danas bave te kako vide svoju budućnost i profesionalni razvoj, otkrivat ćemo svakog tjedna

Davor Dolar (36) iz Čakovca je doktor tehničkih znanosti, znanstvenog polja kemijskog inženjerstva, znanstvene grane mehaničkih, toplinskih i separacijskih procesa. Trenutno živi i radi u Zagrebu kao docent na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu u Zavodu za fizikalnu kemiju.

Pisanje znanstvenih radova, istraživanje, držanje predavanja, seminara i laboratorijskih vježbi studentima te provođenje vremena s obitelji dio je njegove užurbane svakodnevice. Doc. dr.sc. Dolar je nakon završetka prirodoslovno-matematičkog smjera u Gimnaziji Josipa Slavenskog u Čakovcu odlučio upisati studij na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, a kao i kod mnogih drugih uspješnih međimurskih znanstvenika, odluci o bavljenju ovom karijerom pridonijela je gimnazijska profesorica Davorka Majetić.

– Još su me u osnovnoj školi počeli zanimati prirodni i tehnički predmeti, posebice kemija i matematika pa je odlazak u čakovečku Gimnaziju, koja slovi kao jedna od najboljih u državi, bio normalan slijed događaja. Prof. Majetić bila je moja razrednica i nastavnica kemije te ujedno jedna od najboljih profesorica Gimnazije zbog koje sam još više zavolio kemiju. Preko nje sam saznao za FKIT i upisao ga – nadovezuje se doc.dr.sc. Dolar.

Na studiju je nizao uspjehe te je nakon stjecanja diplome inženjera upisao doktorski studij na istome fakultetu, a ponuđeno mu je bilo i radno mjesto znanstvenog novaka.

– Tijekom studija sam bio demonstrator na kolegiju Fizikalna kemija, a prof.dr.sc. Krešimir Košutić mi je netom prije dobivanja diplome ponudio radno mjesto na jednom projektu. Dakako, to sam objeručke prihvatio.

Vrlo brzo nakon stjecanja titule doktora znanosti pružila mu se prilika za odlazak u inozemstvo na poslijedoktorsko usavršavanje. Odluka je pala na Katalonski institut za istraživanje voda u španjolskom gradu Gironi, kamo je otišao na šest mjeseci zajedno sa svojom obitelji.

– Tražio sam stipendiju od Hrvatske zaklade za znanost pod temom “Uklanjanje novih zagađivala iz voda membranskim tehnologijama” koja mi je odobrena. Bio sam jako uzbuđen i sretan što mi je projekt za poslijedoktorsko usavršavanje odobren u isto vrijeme kada mi je supruga Sunčana bila na porodiljnom tako da sam imao priliku otići zajedno sa svojom malenom obitelji. Bila je to jedna velika avantura za sve nas, ali na kraju je bilo odlično i s poslovnog i privatnog stajališta – govori doc.dr.sc. Dolar.

Kao hrvatski znanstvenik koji je radio i u inozemstvu, primjećuje znatne razlike između odnosa prema znanosti u Španjolskoj i Hrvatskoj, a ono što posebno ističe je radno vrijeme koje se u Španjolskoj nerijetko protegne na cijeli dan. Dakako, ponuđene su i veće mogućnosti u razvoju znanosti s obzirom da se u inozemstvu uvijek nastoji pribaviti najmodernija oprema koja ujedno omogućava bolje uvjete rada, a time i brži te efikasniji dolazak do novih saznanja.

Upravo su nova saznanja i nova otkrića u području njegovog rada ono što ga svakodnevno motivira, no ništa manje važan nije mu ni njegov rad sa studentima.

– Jako volim raditi sa studentima i mladim ljudima. Njihova energija i želja za znanjem daje mi snagu da radim to što radim. Nastojim da predavanja budu što dinamičnija i da studenti budu što uključeniji u nastavu. Ipak, najdraži dio mi je mentorstvo na izradi završnih i diplomskih radova te laboratorijske vježbe. Tada imam puno kvalitetniji kontakt sa studentima te im se mogu posvetiti više nego tijekom predavanja – kaže doc.dr.sc. Dolar.

Suradnja sa studentima dio je njegovog svakog radnog dana kada im u znanstvenom laboratoriju pomaže pri izradi spomenutih završnih i diplomskih radova. Vrijeme u laboratoriju također koristi za svoja znanstvena istraživanja te praćenje relevantnih novosti na svjetskoj znanstvenoj sceni. Ono čime se on trenutno bavi su tlačni membranski procesi i njihova primjena u uklanjanju novih zagađivala (farmaceutika) iz voda te u obradi otpadnih voda.

Iz tog je područja dosad objavio jedno poglavlje u knjizi i 18 znanstvenih radova. Iako u sve svoje radove i projekte ulaže jednaku dozu truda i vremena, posebno ističe rad na europskom FP6 projektu “Reduction of environmental risks, posed by Emerging Contaminants, through advanced treatment of municipal and industrial wastes” koji mu je ujedno bio i prvi projekt, te međunarodnom UKF projektu “Reduction of environmental risks posed by pharmaceuticals and their degradation products in process wastewaters, through RO/NF membrane treatment”. Na navedenim projektima istraživalo se uklanjanje novih zagađivala s tlačnim membranskim procesima (nanofiltracija i reverzna osmoza).

Istim smjerom planira nastaviti i u budućnosti, a svoje planove svrstava u nekoliko kategorija.

– Prije svega, želim i dalje nastaviti studentima prenositi svoje znanje, a također se istodobno boriti i za znanstvene projekte. Velika mi je želja još jednom otići u inozemstvo na usavršavanje, no s obzirom da moja djeca uskoro kreću u školu, a oni su mi važniji od svega, mislim da to još neko vrijeme neće biti izvedivo. Zato ću pokušati ostvariti neke kraće boravke na drugim poznatim svjetskim fakultetima ili institutima radi boljeg povezivanja s drugim poznatim i renomiranim svjetskim znanstvenicima – završava doc.dr.sc. Dolar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije