Upitne intervencije HGSS-a iz Čakovca jer nemaju ni za gorivo

Samo 14 od 25 međimurskih gradova i općina potpisalo je sporazume o financiranju Hrvatske gorske službe zaštite i spašavanja, pa je prošle godine HGSS-ova stanica Čakovec od jedinica loklane samouprave i županije dobila samo 44.950 kuna.

Više od polovice tog iznosa prošle godine uplatila je Međimurska županija, dok Grad Čakovec nije dao ni kune, iako je potpisivanje sporazuma zakonska obveza.

– Financije su nam velika prepreka u nabavi opreme i edukacije, a upitne su i intervencije jer se ponekad nema ni za osnovne potrebe kao što su gorivo za vozila i čamce, registraciju, popravke i održavanje – ističe pročelnik Neven Putar.

Članovi HGSS-a izdvajaju svoj novac kako bi mogli u akcije traženja i spašavanja. Stanica Čakovec ima 22 člana, od kojih su tri licencirani spašavatelji. Svi su vlonteri. Tijekom prošle godine imali su osam intervencija, s time da su u sedam slučajeva tražili nestale osobe, a u jednom su spašavali unesrećenog. Ukupno su na terenu u tih osam akcija odradili 2667 sati.

Odlazili su na obuke, treninge, tečajeve prve pomoći i tehnika spašavanja, osiguravali su sportske i turističke manifestacije te održali predavanja. Opremu im je osigurao HGSS, a Grad Mursko Središće donirao im je terenac Ladu Nivu koji se lani koristio, no sad je izvan stroja jer ga treba popraviti.

Tajnik čakovečke stanice HGSS-a Miodrag Novoesl poziva općine i gradove da ispune zakonsku obvezu i potpišu sporazum.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije