Dan bez dizala obilježili i u Međimurskoj županiji

>> Dan bez dizala obilježili i u Međimurskoj županiji

U petak, 13. svibnja 2016. godine, diljem Europe je obilježen 2. po redu Europski dan bez dizala. U obilježavanje su se uključile nevladine udruge, škole, fakulteti, zdravstvene i druge javne ustanove, privatna poduzeća, trgovački centri, različita ministarstva i vlade te brojni pojedinci i volonteri.

Dan bez dizala je pan-Europska inicijativa i dio NowWeMove kampanje koju je pokrenula Međunarodna organizacija za sport i kulturu (International Sports and Culture Association -ISCA) uz podršku Europskog tjedna sporta. Kako je nedostatak vremena jedan od najčešćih razloga za nemogućnost postizanja potrebne razine tjelesne aktivnosti odraslih osoba, povodom Dana bez dizala promovira se češće korištenje stepenica u svakodnevnom životu (osobito na radnom mjestu, u stambenim zgradama, trgovačkim centrima, ali i u svakoj drugoj prilici).

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije se i ove godine uključio u obilježavanje Dana bez dizala zahvaljujući suradnji sa Srednjom školom Čakovec, Županijskom bolnicom Čakovec, Trgovačkim društvom Međimurka d.d. Čakovec, Udrugom za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije te Domom za starije i nemoćne osobe Novinščak Čakovec.

U glavnom holu novog dijela Županijske bolnice Čakovec, u holu Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te u prostorima Trgovačkog centra Međimurka u Čakovcu, učenici Srednje škole Čakovec – smjer fizioterapeut, te članovi Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije, prolaznicima su podijelili više od 500 letaka te 300-tinjak publikacija “Živimo aktivno i zdravo” te su ih ujedno motivirali da umjesto dizala koriste stepenice, poštujući pri tome potrebe osoba s invaliditetom i osoba koje imaju određena ograničenja zbog nekih bolesti i stanja.

Osim toga, zainteresiranim su osobama pokazati pravilno disanje tijekom penjanja po stepenicama, u cilju što uspješnijeg svladavanja tog vida tjelesne aktivnosti. Kako stepenice mogu predstavljati i idealno mjesto za provođenje kardio vježbi, vježbi snage i vježbi istezanja, pokazivali su i takve vježbe. Srednja škola Čakovec i Dom za starije i nemoćne osobe Novinščak Čakovec, organizirali su obilježavanje Dana bez dizala i u svojim ustanovama.

Video pogledajte klikom ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije