Članovi URV Hrvatski domobran na Simpoziju u Pastoralnom centru “Vilim Cecelja”

Članovi udruge Hrvatski domobran Ogranak Varaždin-Čakovec u petak, 6. srpnja 2012. sudjelovali su na simpoziju o životu i radu vlč. Vilima Cecelje u istoimenom Pastoralnom centru u Svetom iliji kod Varaždina.

Navedena spomen-svečanost posvećena je obilježavanju 23. obljetnice smrti i 80. obljetnice mlade mise svećenika i velikog rodoljuba vlč. Vilima Cecelje, a sve u organizaciji općinskog odbora Hrvatske seljačke stranke. Simpoziju su nazočili predstavnici Varaždinske biskupije na čelu s biskupom mons. Josipom Mrzljakom, domaći župljani sa župnikom vlč. Izidorom Ferekom, te čelnici i predstavnici Počasnog bleiburškog voda, udruge Hrvatski domobran i Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin.

Otvarajući simpozij, predsjednik općinskog HSS-a Josip Barulek rekao je kako su mještani ponosni na velikog sina svoje općine i župe, koji ih je zadužio svojim životom, pastoralnim i karitativnim radom te velikim domoljubljem, zbog čega mu se u zahvalu i čast, nakon Salzburga, Bleiburga i Hrastovice, i u njegovom rodnom mjestu u prigodi obilježavanja obljetnice smrti otkriva spomen-poprsje.

Svoj umjetnički rad, spomen-poprsje vlč. Vilima Cecelje predstavio je akademski kipar Tomislav Kršnjavi. Istaknuo je da djelo iskazuje Ceceljinu postojanost i predanost, ali i požrtvovnost i brižnost koje je nosio prema hrvatskom narodu. Nakon spomenutog prisutnima se obratila Bruna Esih, profesorica s Instituta Ivo Pilar, te predstavila cjelokupni Ceceljin životni put te iznijela neke njegove misli dok je povjesničar dr. sc. Josip Jurčević naveo je da je Cecelja čitav svoj svećenički život proveo u najteže i najokrutnije vrijeme za hrvatski narod i hrvatsko iseljeništvo.

Cijeli njegov život bio je i život Hrvatske i patnje kroz koju je prolazila. Hrvatska suvremena povijest nedvojbeno je obilježena golemim stradavanjima o kojima postoji vrlo mala svijest u Hrvatskoj. Mnogo toga je banalizirano, prikriveno i prešućivano te neosvješteno u nama, rekao je Jurčević.

Bio je opća vrijednosna vertikala, ne samo u Crkvi, nego u hrvatskom društvu, na jednak način kao i njegov uzor blaženi Alojzije Stepinac. Ukoliko se ovakve vrijednosne vertikale ne stavi kao uzore, koji odgajaju mlade naraštaje, neće biti hrvatske budućnosti temeljene na humanističkim i kršćanskim načelima, poručio je predavač.

Svoju prezentaciju o vlč. Vilimu Cecelji iznio je i Mons. dr. Vlado Košić, biskup Sisačke biskupije na području koje je Cecelja službujući u Hrastovici ostavio neizbrisiv trag, upitao se u kakvom smo to vremenu živjeli kada su hrvatske mučenike i vitezove proglašavali zločincima, te upozorio da se to i danas događa. Naglasio je kako je najveća hrvatska tragedija u tome što postoje dvije strane, odnosno još je uvijek na djelu podijeljenost u odnosu na sva stradanja Hrvata.

Unatoč tome što smo se oslobodili komunističke diktature, mentalitet jednoumlja još je uvijek snažan i sprečava da se hrvatski narod nađe na jednoj pravoj strani. Izrazio je žaljenje što i danas neki krugovi proglašavaju zločincima Cecelju i druge svete ljude bez kojih nije moguće graditi istinsku hrvatsku budućnost dodavši kako to pokazuje da i danas još uvijek živimo u izokrenutom vremenu.

O suradnji vlč. Vilima Cecelje i Počasnog bleiburškog voda na kraju je govorio Božo Vukušić, glasnogovornik PBV-a. Uvodno je rekao kako su Crkva i katoličke organizacije bile stožerni čimbenik u očuvanju Hrvata u iseljeništvu, pa tako i hrvatskih prognanika u Austriji. O njima su brinuli mnogi hrvatski svećenici, no najdublji trag svojim radom i upornošću ostavio je vlč. Vilim Cecelja.

Kao dušobrižnik Hrvata katolika u izbjeglištvu, Cecelja je prvi 1953. godine počeo održavati mise u spomen na pogubljene hrvatske zarobljenike, vojnike i civile odajući time na groblju u Unter-Loibachu i na Bleiburškom polju počast hrvatskim žrtvama.

Nakon Bleiburškog polja, Hrastovice i Salzburga, četvrti odljev spomen-poprsja Vilima Cecelje otkriven je i blagoslovljen na svečanosti u subotu 7. srpnja ispred župne crkve u Svetom Iliji, nakon čega je zadušno misno slavlje predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Za Hrvatsku uvijek!

Za Hrvatski domobran,ogranak Varaždin-Čakovec,
Izvršni odbor

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije