VIDEO I FOTO: Modelarski miting i prvenstvo u utrkama dronova u Prelogu

>> Peti modelarski miting i prvo prvenstvo Hrvatske u utrkama dronova (Prelog, 3.9.2016.)

Prvo prvenstvo Hrvatske u utrkama dronova održano je ovog vikenda Prelogu, u organizaciji Hrvatske Udruge Bespilotnih Sustava – HUBS.hr, MAK Zapad i Zmajarski Klub Rode iz Peloga.

Utrke su postavljene i vožene prema standardima europskog i svjetskog udruženja rotor-sportova, ERSA i WRSA organizacija koje su nositelji licenca za Europski i svjetski kup i natjecanja. HUBS je trenutno nositelj licence za Hrvatsku, i naravno želimo što više popularizirati ovaj sport i primjenu dronova za sport i zabavu, unutar postojećih kategorija natjecanja ili izvan njih.

Prvenstvo je bilo na programu u subotu, a taj već peti po redu modelarski aeromiting u Prelogu je trajao još i cijelog dana u nedjelju.

U dijelu prvenstva Hrvatske u utrkama dronova pobjednik je Goran Krajnović Zed koji je odnio prvu nagradu – sudjelovanj svi troškovi sudjelovanja na Europskom Prvenstvu u utrkama dronova početkom listopada na Ibizi u Španjolskoj. Drugi je Hrvoje Klicper Klic a treći se plasirao Vatroslav Suvala Suki. U otvorenom dijelu natjecanja pobjednik je natjecatelj iz Slovenije Alan Geršek Psycho, a osim njega, za Europsko Prvenstvo još su se kvalificirali Zoran Ziraldo (Insomnia) i Igor Mikan (Rock).

– Atraktivnosti utrke doprinjelo je što smo se kao organizatori potrudili postaviti visoke standarde sigurnosti, a istovremeno i gledateljima omogućili praćenje utrke iz neposredne blizine, zahvaljujući postavljenoj zaštitnoj mreži u punom profilu prema prostoru za gledatelje.

Na tu činjenicu smo posebno ponosni jer smo već na prvoj utrci zadovoljili svim zahtjevima Hrvatske Agencije za civilno zrakoplovstvo i postavili jedan kvalitetan standard za sve buduće utrke. Cilj nam je u daljnjim aktivnostima postaviti sistem kup utrka diljem RH, i imati državno prvenstvo jednom godišnje, idealno u Prelogu na ovom već tradicionalnom okupljanju modelara i zrakoplovnih entuzijasta.

Mi kao Udruga registriranih (i legalnih) operatora bespilotnih sustava radimo na unaprijeđenju regulative i razvoju novih mogućnosti i primjena, a isto tako smo već i smo stvarili određene male, ali bitne pomake na uređenju ovog novog tržista. Svakako ćemo nastaviti sa popularizacijom i promocijom sigurnih primjena bespilotnih sustava kroz organizaciju utrka i događanja, a pogotovo kroz pružanje podrške svima koji imaju interes u temi dronova i njihovih sigurnih primjena u današnjem društvu.

Ukratko rečeno svi zainteresirani, bilo za saznati nešto novo ili podijeliti znanje na temu svih vidova bespilotnih sustava (i letećih ali isto tako zemaljskih i podvodnih) su dobrodoli u našu Udrugu i na www.hubs.hr gdje zajedno dijelimo saznanja i želimo da to bude i ostane centralno mjesto za temu bespilotnih i besposadnih sustava u RH – poručuju iz HUBS-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije