FOTO: Svečano u Šenkovcu uz 450. obljetnicu junačke smrti Nikole IV. Zrinskog

>> Obilježavanje 450. obljetnice junačke pogibije Nikole IV. Zrinskog (Šenkovec, 5.9.2016.)

Neka junačka smrt Nikole IV. Zrinskog i Sigetska bitka ostanu u memoriji hrvatskog naroda.

>>>U Šenkovcu otkriveno poprsje Nikole IV. Zrinskog

Tom je porukom glasnogovornica Vlade Republike Hrvatske Sunčana Glavak, kao posebna izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tihomira Oreškovića, završila prigodno obraćanje na svečanosti povodom 450. obljetnice junačke smrti Nikole IV. Zrinskog. Bilo je to u ponedjeljak, 5. rujna ispred Mauzoleja obitelji Zrinski u Šenkovcu gdje se je okupilo mnoštvo Šenkovčana, žitelja Međimurja te dužnosnici državnog i županijskog vrha kao i čelnici Općine Šenkovec.

Uz izaslanicu predsjednika Vlade RH, posebno su pozdravljeni akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU i predsjednik Državnog odbora za obilježavanje 450.obljetinice Sigetske bitke, izaslanica ministra kulture Iva Hraste Sočev i njegova pomoćnica, izaslanik načelnika Glavnog stožera OS RH general pukovnik Slavko Barić, međimurski župan Matija Posavec i njegovi pomoćnici, predsjednik Skupštine MŽ-e Mladen Novak, načelnik Općine Šenkovec Saša Horvat, izaslanstvo grada Sigeta i Baranjske županije, izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora.

Pozdravljeni su čelnici Zrinske garde Čakovec, Braće Družbe hrvatskog zmaja- Zmajski stol Čakovca, Ogranka Matice Hrvatske Čakovec. Bili su tu visoki dostojanstvenici iz vjerskog života, predstavnici ustanova i institucija MŽ-e. U svečanost su nam izvođenjem državne himne uveli pjevači OŠ-e Petar Zrinski Čakovec. Svi su oni pred Mauzolejom položili vijence i zapalili svijeće. Uz nezaobilazne gardiste Zrinske garde na svečanost su došli članovi Zriny viteza iz Sigeta i Zriny kadeta iz Murakeresztura.

Voditelj svečanosti Dejan Buvač pročitao je pismo hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović upućenoj Zrinskoj gardi u kojem izražava zahvalnost i čestitke svima koji štuju velikane Sigetske bitke, zahvalila se Općini Šenkovec što je otvorila vrata ovome događaju te je opravdala svoju odsutnost glede drugih državničkih obveza.

Prije počasnog pozdrava Zrinske garde redom su govorili: Saša Horvat, načelnik Općine Šenkovec, Alojzije Sobočanec, predsjednik Zrinske garde Čakovec, međimurski župan Matija Posavec, Slavko Barić, Iva Hraste Sočev, Zvonko Kusić i najposlije Sunčana Glavak. Njihovi govori bi se mogli svesti na saznanje kako u povijesti Hrvata ne postoji osoba koja bi više štovala domoljublje od Nikole IV. Zrinskog te da je Sigetska bitka bila poticaj i inspiracija ratnicima Domovinskog rata te kako su te dvije bitke vječita borba dobra i zla.

Valja reći kako je gospodin Kusić posebne pohvale uputio MŽ-i što živi Zrinske, dok je međimurski župan Posvec izrazio radost što je ova svečanost okupila sve državne dužnosnike što je dobro značenje za obilježavanje proslavu Sigetske bitke.

Od Mauzoleja je uslijedio Mimohod do Trga Zrinskih kod župne crkve gdje je otkriveno poprsja Nikole IV. Zrinskog što su zajednički učinili načelnik Općine Šenkovec Saša Horvat i akademski kipar Mihael Štebih iz Čakovca, koji je donirao autorsko djelo te predsjednik Zrinske garde Alojzije Sobočanec. Zasluge za njegovo postavljane pripadaju Općini Šenkovec i Zrinskoj gardi Čakovec.

Sve to je zaokruženo hrvatskom domoljubnom pjesmom U boj, u boj iz opere Nikola Šubić Zrinski koju si izveli zborski pjevači šenkovačke škole. Svetu misu zadušnica u župnoj crkvi svete Jelene Križarice služio je msgr. Ivan Godina, generalni vikar Varaždinske biskupije. Najavljeno je još događanja vezanih uz obljetnicu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije