FOTO: Sablja i kaciga Nikole Zrinskog nakon 454 godine ponovo u Čakovcu

>> FOTO:Sablja i kaciga Nikole Zrinskog nakon 454 godine ponovo u Čakovcu

Po prvi puta čakovečka i hrvatska javnost imaju priliku pogledati sablju i kacigu Nikole Šubića Zrinskog, dva neprocjenjiva predmeta za hrvatsku i mađarsku povijest. Osobni predmeti slavnog hrvatskog bana i vojskovođe čine središnji dio izložbe povodom 450. obljetnice Sigetske bitke otvorene u Muzeju Međimurja Čakovec.

Sablja i kaciga Nikole Zrinskog napustile su Međimurje 1562. godine kao dar obitelji Zrinski bečkom dvoru i od tada su dio kolekcije Ferdinanda II. Tirolskog. Zahvaljujući uspješnoj suradnji čakovečkog Muzeja Međimurja Čakovec i Zrinske garde Čakovec spomenuti predmeti, koji su pohranjeni u čuvaonici bečkog Kunsthistorisches Museuma, sada su prvi puta izloženi u Hrvatskoj i prezentirani javnosti.

U Atriju Staroga grada Zrinskih tim povodom održano je postrojavanje povijesnih postrojba. Uz pripadnike Zrinske garde Čakovec, svečanosti su prisustvovali Zrinyi vitezovi Szigetvar, Zrinyi kadeti Murakeresztur, Križevačka djevojačka straža, Gradska straža Bakar, Karlovačka građanska garda, Kliški uskoci Klis i Varaždinski husari. Nakon prijavka županu Međimurske županije Matiji Posavcu, ispred izložbenog salona Muzeja Međimurja održana je svečanost otvorenja izložbe pod nazivom ‘Nikola Zrinski Sigetski i Sigetska bitka’, autorice Ane Šestak, kustosice čakovečkog Muzeja. Samo otvorenje održano je u atriju palače Zrinskih pred mađarskom i hrvatskom delegacijom te brojnim uzvanicima. O važnosti ovih povijesnih predmeta ali i značaju Zrinskih govorio je Vladimir Kalšan, ravnatelja Muzeja Međimurja Čakovec. – Mislimo da je proslava 450-te obljetnice Sigetske bitke , nešto što mora trajno ostati u sjećanju našega kraja i našeg naroda, ističe Kalšan prije svega. Obitelj Zrinski obilježila je povijest 16. 17. stoljeća ne samo Međimurja i Hrvatske, već i središnje Europe.

-Velika je čast što u gradu i županiji Zrinskih danas možemo otvoriti izložbu posvećenu Nikoli Zrinskom Sigetskom, osobi koja je svojom hrabrošću nadahnula mnoge, a pogotovo naše branitelje. Svojim je junačkim pothvatom pokazao da u životu treba biti spreman podnijeti mnoge žrtve i ostati zajedno čak i onda kad je teško, te nikada ne ostaviti svoga brata u nevolji ili svoju domovinu u nedaćama, naglasio je predsjednik Zrinske garde Sobočanec i zahvalio sponzorima izložbe, Ministarstvu kulture i Međimurskoj županiji, te čakovečkom Muzeju na spremnosti da se ostvari ovaj veliki poduhvat. Ponosimo se što se ova izložba, neizmjernog povijesnog značaja, po prvi puta u Hrvatskoj održava kod nas u Međimurju, županiji Zrinskih.

Pozivam sve one od najmlađih do najstarijih da dođu ovdje i budu svjedoci povijesti koja se ne viđa često, te ugrade u vlastitu svijest koliki je značaj imalo Međimurje, pa i cijela Hrvatska, u kreiranju današnje slike Europe, jer pitanje je kako bi ona izgledala danas da nije bilo Nikole IV. Zrinskog i sigetskih branitelja, istaknuo je međimuski župan Posavec i dodao kako ga veseli što se ova izložba otvara večer uoči još jednog velikog dana međimurske povijesti, Dana oslobođenja Međimurja 1991., koji se od ove godine slavi i kao Dan međimurskih branitelja.


Sablja i kaciga kao simbol ratnika i njegove hrabrosti

Sablja Nikole Zrinskog, premda bogato ukrašena, po obliku predstavlja tipičnu husarsku sablju tog razdoblja. Obložena je pozlaćenim limom, a križnica je od pozlaćenog srebra s dugim krakovima na čijim krajevima se nalaze kuglice. Sablja je s izraženim jalmanom, tj. zadebljanjem na posljednjoj trećini sječiva koje služi za veću jačinu udarca, a samo sječivo pripada ‘širokom’ tipu sječiva. Na kraju drške nalazi se srebrna glava s osmerokutnim grbom Zrinskih i stiliziranom utvrdom gdje je još urezano NCPDZ-Nicolaus Comes Perpetuus de Zrin. Sačuvana kaciga ima izdužen oblik s reljefnim oblicima izduženih kapljica i pripada tipu kaciga ‘šišak’, kao posljedicu bruniranja (zaštita od korozije) ima plavičasti odsjaj.

Svečanosti otvaranja izložbe nazočili su generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Vesna Haluga, pomoćnica ministra kulture Iva Hraste- Sočo, zamjenik ministrice rada i mirovinskog sustava i alkarski vojvoda Ante Vučić, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik županijske skupštine Međimurske županije Mladen Novak, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, gvardijan čakovečkog Franjevačkog samostana sv. Nikole biskupa, fra Željko Železnjak, izaslanstvo grada Sigeta, predsjednik udruge ‘Hrvatski generalski zbor’ Marinko Krešić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću Stanko Horvat, predstavnici Zrinske garde Čakovec na čelu s predsjednikom Alojzijem Sobočancom, pročelnik Zmajskog stola Čakovec Družbe ’Braća Hrvatskog Zmaja’ Marijan Ramušćak, pomoćnik savjetnika Predsjednika Vladimir Lončarević, koji je i proglasio izložbu otvorenom. Program su upotpunili Henrik Šimunković i korepetitorica Maja Magdalenić.

Izložbu prate i panoi velikih dimenzija koji govore o slavnoj Sigetskoj bitci te povijesna video projekcija, a sve to može se u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec razgledati do 30. rujna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije