Tatjana Hažić – uspješna poduzetnica koje osvaja prestižne nagrade

Međimurje je iznjedrilo mnoge uspješne ličnosti, od kompozitora Josipa Štolcera-Slavenskog, Rudolfa Steinera, dr. Vinka Žganca pa sve do brojnih profesora, inženjera, znanstvenika, odvjetnika, liječnika, ekonomista, novinara, sportaša i umjetnika na koje Međimurci mogu biti ponosni. Kamo ih je životni put odnio nakon završetka srednje škole u Međimurju, čime se danas bave te kako vide svoju budućnost i profesionalni razvoj, otkrivat ćemo svakog tjedna

Tatjana Hažić (34) iz Jurovčaka je magistra ekonomije, smjer menadžment u turizmu, koja je uz svoju sestru Valentinu postala jedno od zaštitinih lica međimurskog OPG-a Hažić. Kao i sam OPG, tako i Tatjana iza sebe ima brojna osvojena priznanja i nagrade. Uz rad na OPG-u, za koji i sama kaže da ne može točno definirati svoja zaduženja, Tatjana je i vijećnica Općinskog vijeća Svetog Martina na Muri, dio organizacijskog odbora manifestacije Urbanovo te članica brojnih udruga. Uz sve to pronalazi i vremena za trčanje polumaratona, maratona i triatlona, a snagu za svaki novi dan daju joj i njezini ljubimci koje je udomila iz čakovečkog azila.

Kombinacija studija i rada pružila joj je neprocjenjivo iskustvo

Tatjana je nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja u Ekonomskoj i trgovačkoj školi u Čakovcu odlučila upisati Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki kraj Opatije, što se pokazalo idealnim odabirom.

– Oduvijek me privlačio posao s ljudima. S obzirom da sam komunikativna i volim upoznavati nove ljude, a i primijetila sam da mi leže gospodarski predmeti i strani jezici, odabir ovog studija bio je pun pogodak. Iako sam nakon treće godine studija, nakon što su mi je ostalo još šest ispita i diplomski rad, počela raditi, što nije bilo nimalo jednostavno, danas smatram pravim blagoslovom što sam imala priliku spajati teoriju i praksu. Rad mi je pomogao u stjecanju dodatnog znanja i polaganju ispita pa sam uspješno diplomirala, nadovezuje se Tatjana.

I u svom diplomskom radu ponosno je isticala kraj iz kojeg dolazi pa je napravila istraživanje o kadroviranju u Termama Sveti Martin na Muri, zbog čega je diplomirala s odilčnom ocjenom i kao najbolja u svojoj studijskoj grupi.

Od sezonske djelatnice do direktorice marketinga i prodaje

Nakon diplome odlučila se vratiti u svoj kraj, gdje je počela nizati uspjehe iako počeci nisu bili jednostavni.

– Iako sam zapravo još od najranijih dana radila u voćnjacima i vinogradima, moji pravi poslovni počeci bili su u Termama Sveti Martin na Muri. Počela sam sa sezonskim radom u ugostiteljstvu, a nakon što je kompleks proširen apartmanskim naseljem Regina i natkrivenim bazenima, ponuđen mi je posao šefice recepcije apartmanskog naselja. Međutim, bila sam svjesna da unatoč fakultetskom znanju ne poznajem dovoljno dobro praktičnu stranu rada na recpeciji pa sam odlučila dva tjedna provesti na recepciji Hotela Park. Osoblje me ljubazno prihvatilo, a šefica recepcije mi je pokazala sve što moram znati pa sam nakon nekoliko dana bila spremna za svoje novo radno mjesto – nadovezuje se Tatjana.

No pravo učenje je tek uslijedilo na radnom mjestu. Konstantne promjene, izazovi i zadaci koji su bili stavljeni pred nju i njezine kolege, zahtijevali su mnogo ulaganja u sebe i odricanja, ali sve se to pokazalo dobitnom kombinacijom. Nakon dvije godine rada na recepciji postala je voditeljica prodaje i marketinga, gdje je surađivala s turističkim agencijama, turoperaterima te organizirala kongrese, team building druženja i ostala događanja. Sve ju je to dovelo do mjesta direktorice marketinga i prodaje u Termama.

Svoje znanje i iskustvo odlučila je uložiti u obiteljsko gospodarstvo

U isto se vrijeme obiteljski posao u OPG-u Hažić počeo sve više razvijati, a danas je među najboljim obiteljskim gospodarstvima ne samo u Međimurju, nego i u Hrvatskoj, što potvrđuju i brojne nagrade. S vremenom je Tatjana odlučila uložiti svo svoje stečeno znanje i iskustvo u obiteljski posao, a kako je svoje roditelje još od djetinjstva promatrala u tome, brzo je postala jedna od najboljih u svojoj branši.

– Roditelji su oduvijek i sestru i mene uključivali u sve segmente obiteljskog posla. Često i danas kažem da su nas zapravo time obje preodredili za privatni biznis. Osim toga, oduvijek mi se sviđalo biti samostalna u poslu koji radim, pa makar na kraju pogriješila jer i ta pogreška donosi sa sobom neprocjenjivo iskustvo. Nikada nisam skrivala da bih jednog dana voljela voditi svoj posao i tako sam danas ovdje. Počela sam sa znanjem i iskustvom koje sam stekla u Termama Sveti Martin i polako se širim u sve segmente privatnog biznisa, od proizvodnje, prerade, turizma i sve do marketinga i prodaje, kaže Tatjana.

Iako se u početku pribojavala kako će izgledati provođenje radnih dana s obitelji, danas kaže da sve funkcionira daleko bolje nego što je mislila.

– Najvažnije je da se možemo osloniti jedni na druge. Uvijek znamo da će bilo koji segment posla biti odrađen do savršenstva. U konačnici, svi zajedno radimo za jedan cilj. Radimo za sebe i svoju dobrobit pa se itekako osjeti taj duh i povezanost koji najčešće nedostaju u velikim kompanijama, dodala je.

Tatjanin rad na OPG-u često traje kroz cijeli dan, posebno u ovo jesensko vrijeme berbi i rijetko je koji radni dan nalik onom prethodnom, no kako i sama kaže, to je ono što posao čini zanimljivim i izazovnim.

OPG Hažić dobitnik je brojnih nagrada, kao i sama Tatjana

Koliko uživa u svome poslu i koliko mu se u potpunosti predaje, potvrđuje i prestižna nagrada koju je Tatjana primila prošle godine kada je bila proglašena najboljom domaćicom seoskog turizma u Hrvatskoj. U početku nije bila ni svjesna važnosti ove nagrade, sve dok je nije nazvala dekanica njezinog bivšeg Fakulteta i čestitala joj na iznimnom uspjehu, što ju je učinilo naročito ponosnom.

Jednako je tako bilo i s brojnim nagradama koje je OPG Hažić primio, među kojima se ističe Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku. Tatjana smatra da je ključ njihovog uspjeha u predanom zajedničkom radu i stalnom ulaganju u nova znanja i trendove.

– Često nas zbog pravilnog razvojnog puta navode kao idealan školski primjer. Mislim da je vrlo važno stvoriti dobar put od proizvodnje, prerade i plasmana direktno kupcu na stol. Dakako, neophodno je razmišljati i o obnovoljvim izvorima energije i novim trendovima koji se javljaju na tržištu te tako osigurati održiv i stabilan put prema daljnjem razvoju. Uz okruženje pravim i kvalitetnim ljudima i predan rad, to je, može se reći, ključ uspjeha, govori nam Tatjana.

Ljubav prema trčanju i životinjama uljepšava joj svakodnevicu

Osim što je nadasve uspješna poduzetnica, Tatjana pronalazi vremena i za svoje druge ljubavi. Aktivna je vijećnica Općinskog vijeća Svetog Martina na Muri, članica Udruge međimurskih vinara Hortus Croatiae, dio organizacijskog odbora “Urbanovo” i članica Hrvatskog Sommelier kluba. U svakom segmentu njezinih aktivnosti potvrđuje se ono što nam je nekoliko puta napomenula tijekom intervjua, a to je da voli raditi s ljudima i za njihovu dobrobit.

Međutim, ništa manje nije joj važna ni dobrobit životinja. Svoje veliko srce pokazala je udomivši dva psa iz čakovečkog azila.

– Aspira i Bonny trenutno su u mom centru pažnje. Kada sam živjela u Čakovcu, češće sam odlazila u azil ponuditi svoju pomoć oko čega god je trebalo. Iako sam zbog obaveza sada manje aktivna, još uvijek nastojim pomoći skupljanjem hrane i drugih potrepština koje su im potrebne, kaže nam ova zaljubljenica u životinje.

Kako ipak obavlja zahtjevan posao, Tatjani je bilo važno pronaći ispušni ventil kojim će ujedno osigurati i fizičku aktivnost. Tako se rodila njezina ljubav prema trčanju, a i na tom području postiže odlične rezultate.

– Do sada sam otrčala nekoliko polumaratona, čija je duljina 21 095 metara. Također sam sudjelovala i na Plitvičkom maratonu od 42 195 metara te na olimpijskom triatlonu. U listopadu ću se okušati i u polutriatlonu u Poreču koji uključuje 1900 metara plivanja, 93 kilometara bicikliranja te 21 kilometar trčanja. Nakon toga ću napraviti planove za 2017. godinu, kaže Tatjana.

Osim što već razmišlja o svojim planovima o trčanju, također ima jasnu viziju svoje poslovne budućnosti.

– Namjeravam ostati u našem OPG-u i nastaviti razvijati naše malo gospodarstvo. U planu je širenje turističke ponude u smislu smještajnih kapaciteta uz korištenje obnovljivih izvora energije, završava Tatjana.

S obzirom na sve što je do sada postigla, ne sumnjamo da je pred njom velika i svjetla budućnost.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije