Kako međimurski političari i javni djelatnici ignoriraju pitanja građana

Portal eMedjimujre.hr pokrenuo je rubriku Pitanja i odgovori putem koje možete postavljati pitanja, a naši novinari suradnici traže odgovore za Vas.

Na većinu pitanja smo odgovorili, no već neko vrijeme (dulje od tri mjeseca) povlače se tri pitanja na koja nikako da dobijemo odgovore. Doduše, nije na nama, već na mjerodavnima kojima su ta pitanja upućena. Ovim putem u cijelosti prenosimo pitanja za koja nismo dobili odgovore.

1. pitanje na koje do danas nismo dobili odgovor: Općina Nedelišće, načelnik Mladen Horvat i komunalni redar

Za kad je planiran završetak radova na kanalizaciji u Dunjkovcu i za kad je planirana sanacija cesta u Dunjkovcu (pogotovo glavne)? (17.4.2012.)

– Žitelj sam Slakovca i svakodnevno sam prisiljen više puta prolaziti automobilom kroz Dunjkovec u kojem se već od sredine prošle godine(ako se ne varam) vrše radovi na izradi kanalizacije. Glavna cesta koja prolazi kroz Dunjkovec je u doslovnom smislu “sama jama” – i to već više od 8-9mj.,a ako se niste vozili kroz to selo teško si možete zamisliti torturu koju čovjek mora proživljavati svaki dan vozeći se onuda automobilom! Meni je jasno da se ti radovi ne mogu obaviti preko noći,ali ne razumijem zašto se ne priključe sve kuće koje se nalaze na glavnoj cesti sustavno,nako toga sanira glavna prometnica, pa se tek onda krene na radove u sporednim ulicama?!A radi se upravo suprotno po sistemu “malo tu – malo tam”! Sam čin izrade kanalizacije je za svaku pohvalu,ali intenzitet kojim radovi teku je više nego poražavajući, pa stoga moje pitanje glasi:  Za kad je planiran završetak radova na kanalizaciji u Dunjkovcu i za kad je planirana sanacija cesta u Dunjkovcu (pogotovo glavne)?

Pitanje smo proslijedili u Općinu Nedelišće, točnije na emailove općinskog načelnika Mladena Horvata i email tamošnjeg komunalnog redara. Međutim, odgovora nema! Iz kojih razloga nije nam poznato. Možda čelnim ljudima Nedelišća nije u interesu s takvim se stvarima baviti, ili jednostavno “nemaju vremena”.

2. i 3. pitanje na koje do danas nismo dobili odgovor: Grad Čakovec te gradonačelnik Branko Šalamon, predsjednik Gradskog vijeća Gordan Vrbanec i Velimir Kramarić (jedini isti dan odgovorio emailo kako pitanje nije u njegovoj nadležnosti)

Tko je odgovoran za postavljanje i održavanje (neodržavanje) ležećih policajaca i kada će ih konačno taj isti sanirati?  (18.4.2012.)

Oštećenje pojedinih dijelova cesta na području Čakovca i bliže okolice. Zar bi mi vozači trebali imati posebne senzore na vozilu da uočimo rupe na cesti? (30.3.2012.)

Na adresu Grada Čakovca uputili smo dva pitanja:

1. Majka dvoje učenika II. OŠ Čakovec uputila nam je sljedeće pitanje: Prije nekoliko godina postavljeni su ležeći policajci kod II OŠ. Svaku zimu ralica isčupa nekoliko ploča, jer nisu napravljeni betonski kao što je to slučaj kod Pošte ili Dječjeg vrtića i III OŠ. Nije problem toliko u isčupanim pločama koliko u vijcima koji nakon toga vire iz ceste i to tako već dvije zime. Ove je zime nestalo ponovno nekoliko ploča, ali nitko očito nije zadužen za sanaciju a roditelji i ostali vozači svakodnevno voze slalom izbjegavajući vijke da ne bi probušili gume.
Čitateljica pita tko je odgovoran za postavljanje i održavanje (neodržavanje) ležećih policajaca i kada će ih konačno taj isti sanirati?

2. Pokušat ću preko ove Vaše rubrike apelirati ili dobiti nekakav odgovor vezan uz oštećenje pojedinih dijelova cesta na području Čakovca i bliže okolice. Dakle, u zadnjih nekoliko dana primijetila sam, a budući da se svakodnevno vozim tim cestama, da na pojedinim dijelovima nedostaju dijelovi asfalta. Cesta je precizno ”iskrojena”, asfalt je izrezan duž cijele, npr. desne trake, i to barem u 5 cm dubine i pola metra šrine, taman da stane cijela guma nutra. Naravno da nema nikakvih oznaka na cesti za te radove. Pretpostavljam da je riječ o postavljanju nekih instalacija, alI to radnike i odgovorne ne sprječava da propisno označe radove na cesti. Tako je npr. u Ulici S. Vraza, na samom skretanju prema Mihovljanskoj ulici, ali i na cesti kod OMV-a (Radnička ulica u S. Vesi), tj. na izlasku iz benzinske kad se vozite po Radničkoj ulici, prema Čakovcu, ispred onog gradilišta. Zar je to neko novo pravilo, propust izvođača, da li bi mi vozači trebali imati posebne senzore na vozilu da uočimo takve rupe?, pita se čitateljica.

Iz pitanja je vidljivo prije koliko vremena je ono postavljeno. Ova pitanja proslijedili smo u Grad Čakovec. Točnije, na email adrese gradonačelnika Branka Šalamona, predsjednika Gradskog vijeća Gordana Vrbanaca i Velimira Kramarića, pročelniku Upravnog odjela za prostorno uređenje koji nam je jedini još isti dan otpisao kako pitanje nije u njegovoj ingerenciji. Odgovora na ova dva pitanja nismo dobili. Ovim putem se ispričavamo čitateljima što im nismo bili u mogućnosti dati odgovore, a mjerodavne pozivamo na suradnju jer je to njima itekako u interesu i na koncu – kakva je situacija u Hrvatskoj, takva je i kod nas.

Očito je da političari i javne službe ne shvaćaju važnost komunikacije sa građanima, medijima te odgovaranje na primljene emailove, čak i onda kad eventualno smatraju da oni nisu za taj dio zaduženi. Očito ne razumiju da su oni tu da polažu račune te budu na usluzi javnosti. – Bit ćemo servis građanima – govorili su mnogi tokom političkih kampanja. A taj servis bi sigurno morala biti javno djelatnici i javne službe. Dok se to shvati, bit će velik korak naprijed – da su svi oni birani od strane naroda, te da su oni tu zbog nas, a ne obrnuto. Nadamo se da smo barem malo uspjeli potaknuti na individualnu introspekciju te promjenu razmišljanja i svjetonazora naših političara i javnih djelatnika.

Ukoliko i Vi imate pitanja na koje tražite odgovore, a želite da ih mi za Vas saznamo – pošaljite na pitanja@emedjimurje.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije