Opasni užitak

ZAMKE ČIPSA Slani užitak koji vam može pokvariti zdravlje

Svi volimo uz čips uživati uz film, utakmicu ili druženje, no sve što je ukusno nije uvijek i zdravo

Čips je nezaobilazan kada su u pitanju grickalice koje uživamo uz omiljeni film, sportski događaj ili tijekom opuštanja s prijateljima. Bilo da preferirate onaj s paprikom, klasični slani ili neki drugi, jedno je sigurno – čips je užitak za nepce. No, nutricionisti upozoravaju da je to uživanje koje dolazi s nekoliko skrivenih zdravstvenih rizika.

  1. Visok sadržaj trans masti i nezdravih masnoća

Većina čipsa se prži u ulju, a to znači da sadržava visok udio nezdravih trans masti, koje mogu povećati razinu lošeg kolesterola u krvi. Ove masti povezane su s povećanim rizikom od srčanih bolesti i drugih kroničnih bolesti.

  1. Visok udio soli

Čips je također bogat solju, što može dovesti do povišenog krvnog tlaka i povećanog rizika od bolesti srca. Previše soli može također uzrokovati zadržavanje tekućine u organizmu, što nije dobro za bubrege.

  1. Kalorijska bomba

Unatoč tome što je čips ukusan, bogat je kalorijama i nema puno nutritivnih vrijednosti. Brza konzumacija može brzo dovesti do unosa previše kalorija, što doprinosi nakupljanju tjelesnih masnoća.

  1. Akumulacija štetnih kemikalija

Kada se čips prži na visokim temperaturama, može doći do stvaranja kemikalija poput akrilamida, koje su potencijalno kancerogene. Iako je to problem kod mnogih prženih grickalica, važno je biti svjestan ovih negativnih učinaka.

Iako je čips s vremena na vrijeme neizostavan užitak, bitno je ograničiti njegovu konzumaciju. Odaberite zdravije alternative, poput pečenog povrća ili orašastih plodova, koji mogu zadovoljiti vašu želju za grickanjem, a pritom biti mnogo zdraviji za vaše tijelo.

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije