Vijesti / Društvo
Društvo
FOTO: Marija Topolnjak iz Dunjkovca proslavila 106. rođendan

FOTO: Marija Topolnjak iz Dunjkovca proslavila 106. rođendan

Dočekala nas je danas sjedeći sama za stolom dok je najmlađi sin Ivan (66) obavljao domaćinske poslove u obiteljskoj kući u Ulici J.J. Strossmaeyera u Dunjkovcu. Da nismo znali kamo i na što dolazimo nikada ne bi rekli da pred nama sjedi slavljenica 106. rođendana.

Crvenkasto glatko lice govori nam kako je riječ o ženi koja nema većih zdravstvenih problema, a nešto slabiji vid posljedica su godina, dok joj je sluh bolji od mnogih znatno mlađih od nje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Došli smo k najstarijoj Međimurki, jednoj od najstarijih Hrvatica Mariji Topolnjak iz Dunjkovca. - Tak sjedi već jedan sat, nestrpljiva je jer zna kako će doći čestitari - kaže Ivan. A došli su joj stisnuti ruku i zaželjeti joj još puno zdravlja i normalno što dulji život, načelnik Općine Nedelišće Darko Dania, njegov zamjenik  Željko Kacun, predsjednik OV-a Nedelišće Mladen Posavec, a u ime Međimurske županije tu je pio predsjednik Skupštine Mladen Novak.

Sa sobom su donijeli pregršt poklona na stol koji je već bio urešen vazama cvijeća najstarijim obiteljskim fotografijama. Svaka od njih jedan je segment njezinog prebogatog života.

Da je ona živa enciklopedija uvjerila nas je u razgovoru, a životni savjet za naše i njezino bolje sutra je: - Imajte se radi i držite se skupa i sve nevolje se lakše prebrode -poručila je. Kratka i jednostavna poruka gospođe čije priče bi mogli, da je više vremena, slušati u nedogled, upijati savjete jer je riječ o razboritoj i veseloj ženi koja se s radošću prisjeća svojih radnih dana, pjesme u mladosti i brojne obitelji u čijem društvu uživa i koji se njome diče.

Darko Dania, općinski načelnik, će s ponosom na gospođu Mariju reći: - Jedva čekamo taj dan da dođemo k najstarijoj Međimurki, a možda i Hrvatici gospođi Mariji. Mi smo radosni zbog toga kao i ona koja se tome tjedan dana unaprijed raduje. Dolazimo ovdje u neku ruku i učiti jer sve što nas zanima kroz povijest može nas ona vratiti u prošlost, konačno, proživjela je šest država.

Na novinarski upit, zna li dati pokoji korisni savjet, načelnik je rekao: - Kako da ne! Ali prvo što nas je u ranijim godinama pitala kada smo došli k njoj je bilo financijsko stanje Općine, znači da vodi računa što se radi u Općini, MŽ-i. Slabije vidi, ali zato sluša radio i zna novosti, živi s vremenom - reko je načelnik.

Ljubav, poštovanje, obitelj i zdrava prehrana pridonose njenoj dugovječnosti. - Još bi delala, al noge ne daju- požalila se gospođa Marija i poručila okupljenima, konačno kako i bi kada je s 98 godina operirala zdjelicu koja je prilikom pada pukla.

Marija Topolnjak rođena je 15. siječnja 1911. godine u Dunjkovcu kao jedno od petero djece u obitelji Stjepana Novaka, koji je poginuo u Prvom svjetskom ratu i njegove supruge Elizabete, rođ. Branilović, koja je doživjela 96 godina. Udala se 1930. god. za Antuna Topolnjaka iz susjednog Pretetinca s kojim je imala tri kćeri i dva sina.

Udovica je već 49 godina. Danas se najviše raduje što ima 16 unuka, 19 praunuka i dvoje prapraunučadi. - Baka Marija poživjela nam još puno godina! Ona pak je na rastanku svima nama izrazila želju da je u godinama dostignemo. Hvala na željama, no, ipak, nismo mi Marija Topolnjak.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video

Vezani članci