FOTO Orah postao zaštitni znak Općine Orehovica

>> Orehijada u Orehovici (Subota, 13.5.2017.)

S rastom i razvojem turističke ponude svaka međimurska sredina s vremenom stvara svoj zaštitni znak. Prije četiri godine, zahvaljujući bogatstvu drveta oraha i njihovih plodova, Općina Orehovica i mjesno KUD Fijolica pokrenuli su svoju manifestaciju imena Orehijada – festival oreha i sega ka kcoj ide 2017.

Manifestacija s godinama raste što je pokazala i ova četvrta održana u subotu, 13. svibnja u općinskom središtu. Njene aktivnosti odvijale su se te subote u popodnevnim satima kada su na izložbeno-prodajnim prostorima predstavljeni proizvodi lokalnih i regionalnih OPG-ova. Bili su tu likeri, rakije, sirevi, bučino ulje, med, ručni radovi te proizvoda od keramike, metala i drva. Predstavljane su udruge koje se bave izradom ručnih radova.

Obavljen je izbor najfineše orehnjače, najlepšeg koloča na oko i najbolšeg orehovca, najdebelšeg oreha, najljepšeg štanda te kulturno-umjetnički program. Udruge su imale priliku predstaviti svoje proizvode posjetiteljima i potencijalnim poslovnim partnerima te na taj način promovirati svoj rad i ostvariti nove poslovne suradnje. Ove godine je na manifestaciji bilo 25 izlagača.

Vrhunac Orehijade je bi Susret folklornih društava koji je započeo mimohodom sudionika uz pratnju Zrinske garde, lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava i limenu glazbu. Susret je okupio kulturno-umjetnička društava iz raznih krajeva naše domovine koji su bogatstvom i raznolikošću plesova i pjesama te nošnji oduševili posjetitelje na ulicama i dvorani društvenoga doma te su im približili ljepotu i bogatstvo naše kulturne baštine. Nakon susreta uslijedilo je i neformalno druženje uz pjesmu i ples te razmjenu iskustva uz svirku glazbenog sastava Rangers band.

Prije početka programa, a nakon mimohoda folkloraša mjesnim ulicama, okupljenima se je obratio predsjednik KUD Fijolica Branko Sušec koji je ujedno i predsjednik OV Orehovice, izrazivši zadovoljstvo odzivom izlagača i posjetitelja. Upozorio je na izložbu starih fotografija kulturnih događanja u mjestu koje su prekrile jedan zid dvorane, a od kojih nijedna nije mlađa od 50 godina.

Franjo Bukal, načelnik Općine Orehovica, pohvalno je govorio o općinskim dostignućima unatrag 20 godina, o filmu o Orehovici, a posebno je istaknuo kako ga je dojmila nedavno komponirana pjesma o Orehovici. – Pjesma je nagrada svima vama. Hvala vam na podršci! – istaknuo je načelnik.

– Pozdravljam vas u ime Međimurske županije. Hvala KUD-u Fijolica, hvala Branku, hvala načelniku Franji na pozivu. Nije samo pjesma kojom se Općina dići. Mora se ponositi, kao rijetka u RH, sa snimljenim filmskim materijalom o svojim dostignućima, a sa samo nešto od dvije tisuće stanovnika.

Budite ponosni na to, budite ponosni na vaše mjesto, budite ponosni na ljude koji vas vode, budite ponosni na ovu manifestaciju koju obilježavate. Mi Međimurci imamo dvije vrijednosti. Prva vrijednost je rad, ono sve što napravimo vlastitim žuljevima s deset prstiju, a druga je vrijednost da itekako znamo čuvati našu tradiciju, našu kulturu, našu baštinu od zaborava sjećajući se kako su to radili naši preci i neka zbog toga ponos bude dvostruko veći.

Branko mi je rekao da se moram zahvaliti svim žena koje su tijekom prijepodneva samoinicijativno nosile kolače. Hvala im zbog toga i velikog srca!- rekao je na pozornici međimurski župan Matija Posavec.

Toga popodneva pozornicom su prošli članovi Muške pjevačke skupine KUD Ivan Filipović iz Velike Kopanice, KUU Seljačka sloga Nedelišće, KUD Tančec iz Jalševca Nartskog i KUD Slavko Kolar iz Palešnika. Vidjeli smo tamburaše OŠ Orehovica i mjesnu recitatorku Štefaniju Patarčec te Andreu i Gorana Šafarića iz Strahoninca. Svojim nastupom su oduševili zahvalno gledateljstvo.

Isto tako na pozornici smo vidjeli najbolje u spravljanju orehnjače. Bili su to Sanja Držanić iz Podbresta, Katarina Patarčec iz Orehovice i Ivanka Novak iz Orehovice. Najljepše kolače su ispekli Anica Kolar iz Orehovice, Bernarda Horvat iz Vularije i OPG Fatma iz Kučana Donjeg. U spravljanju likera posebno su se istaknuli Katarina Patarčec iz Orehovice, Marija Ciglarić iz Orehovice i OPG Kiščinal iz Orehovice.

Najdbelši oreh su imale članice Udruge žena Brest iz Podbresata, Silvio Kozjak iz Vularije i Vlado Kraljić iz Orehovice. Izvan konkurencije, a po mišljenju stručnog povjerenstva, najljepši štand su imali članovi KUD Fijolica, no iza njih nagrada je ipak pripala Udruzi žena iz Novog Sela na Dravi. Svi spomenuti nagrađeni su prigodnim medaljama.

Stručno povjerenstvo su činili stručni učitelji iz Srednje škole Prelog Milena Štajerec, Anica Naranđa i Vlado Bogomolec. Program na pozornici je vodila Čakovčanka Aleksandra Ličanin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije