Donja Dubrava: U nedjelju otvorenje ZEUS-ove izložbe “Šege”

Zaštitarsko-ekološka udruga “Senjar” (ZEUS) organizira novu, ovaj puta skupnu, izložbu stvaralačkih radova. Dok će se zidovi pokriti slikama akademske slikarice Viktorije Balog-Mikac na temu mačaka, u izložbenu vitrinu smjestit će ručno izrađene maske kreativca Ivana Peranca.

Izložba je dakle polarizirana. Fokus jedne strane je na ritualima slikarice i centra njene pažnje – njenog kućnog ljubimca s kojim dijeli dnevne mijene susretanja. Drugi dio izložbe čine maske kao sredstvo ljudske težnje za privremenim zadobivanjem nekog novog identiteta. Oba su dijela izložbe ipak povezana.

Osobine mačke čije je ponašanje i dnevne rutine Viktorija uspješno hvatala na svojim slikama kao i svrha maski Ivana Peranca su rituali, navike, navade ili starokajkavski “šege”. No, između dvije skupine izložaka postoje i razlike.

Dok je svrha maske glumljenje neke druge osobe, portreti mačke pokušaj su očuvanja neusiljenog, prirodnog, spontanog ponašanja. Dok su mačke smatrane samotnjacima, maskiranje je tipično društvena aktivnost.

Dok su mačke znane po sirovoj autentičnosti, maska je alat onoga što ljudi stalno čine – nose brojne uloge poput kazališnih glumaca. Otvorenje ove zanimljive izložbe pod nazivom “Šege” održat će se u prostoru kafića i pizzerie San Marino u Donjoj Dubravi ovu nedjelju, 8. srpnja s početkom u 18 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije