UKUSNE I ZDRAVE

BLAGODATI VOĆA Jabuke su iznimno zdrave: Ovo su prednosti njihove svakodnevne konzumacije!

Ne postoji ništa tako zadovoljavajuće kao prvi, slatki zalogaj hrskave, sočne, svježe ubrane jabuke

Toliko je stvari kojima se veselimo u jesen: udobni džemperi,
slikovito lišće i ukusne slastice od jabuka. Postoje tisuće sorti
jabuka koje se uzgajaju diljem svijeta, a kad dođe jesen, ne
postoji ništa tako zadovoljavajuće kao prvi, slatki zalogaj
hrskave, sočne, svježe ubrane jabuke.

Od slanih salata, juha i somuna do slatkih pita s jabukama,
kolačića, kolača i još mnogo toga, jabuke su ukusan i hranjiv
dodatak svakom jelu. Real Simple donosi popis svih
zdravstvenih dobrobiti koje ćete imati ako redovito jedete
jabuke.

Podržavaju zdravlje srca

Jabuke su bogate topivim vlaknima zvanim pektin. Pektin se veže
za kolesterol i višak glukoze u probavnom traktu što dovodi do
eliminacije štetnih tvari. Velika jabuka ima oko 5 grama vlakana.
Veći unos kvercetina, snažnog flavonoida prisutnog u kori jabuke,
također je povezan sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa II.

Potiču zdravu probavu i mikrobiom

Jabuke su voće bogato vlaknima koje potiču probavu i pomažu vam
da dulje ostanete siti. Za najviše vlakana, jedite jabuke s
korom: jedna srednja jabuka s korom ima oko 4,8 grama vlakana,
ali ako je ogulite, taj broj pada na 2 grama. Osim vlakana,
jabuke su također bogate probioticima koji hrane vaše dobre
crijevne bakterije i podržavaju funkcionalan crijevni mikrobiom.

Pomažu u regulaciji glukoze u krvi

Polifenoli su aktivni spojevi koji se nalaze u biljnoj hrani i
imaju antioksidativno djelovanje. Polifenoli koji se nalaze u
jabukama mogu pomoći u blokiranju probavnih enzima potrebnih za
razgradnju škroba u jednostavni šećer i mogu poboljšati
sposobnost tijela da učinkovitije koristi inzulin. To bi moglo
smanjiti skokove šećera u krvi nakon obroka.

Protuupalna svojstva

Antioksidativna svojstva polifenola koji se nalaze u jabukama
također pomažu u sprječavanju kronične upale i smanjuju rizik od
srčanih bolesti.

Dobre za pluća

Nekoliko je studija pokazalo da je redovita konzumacija jabuka
kod odraslih povezana sa smanjenim rizikom od raka pluća,
kronične opstruktivne plućne bolesti i astme. Jedna studija koja
je proučavala zdravlje pluća bivših pušača, otkrila je da je kod
ispitanika čija je prehrana bila bogata jabukama i rajčicama
došlo do sporijeg opadanja funkcije pluća.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije