Vijesti / Društvo
Društvo
ZANATI KOJI ĆE ŽIVJETI Na gvirc kod Miljenke

ZANATI KOJI ĆE ŽIVJETI Na gvirc kod Miljenke

Od 1989. godine Miljenka Matjašec iz Čakovca redovita je prodavačica gvirca na čakovečkom Porcijunkulovom, a uz njezinu ponudu kao sastavnicu svakog proštenja, možete uživati podno šatora na gradskom Franjevačkom trgu. Uz tu ona nudi i druge medičarske proizvode.

Rekla nam je kako se medičarstvom bavi 27 godina, a zanat je naslijedila od svoga oca koji je taj posao radio 40 godina, a izučio ga je u Donjem Vidovcu gdje rade i proizvode još jedini medičari u Međimurju. Uz njezin posao stoji suprug Franjo, a raduje što su interes za taj posao pokazali i njihovi sinovi Dejan i Bojan

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Neki gvirc nazivaju 'međimurska Coca cola'. Zbog čega?

- Ma toj je moj naziv. Govorim ljudima kako je k nama svojevremeno po recept došao neki Amerikanac kako bi proizvodio piće nalik našemu. Nazvao ga je Coca cola i njime se obogatio. A ja? Dalje pod šatorom, gosti za drvenim stolovima i na drvenim klupama, rekla je u šali.

Na upit tko dolazi podno šatora, rekla je da su starije generacije neizostavne jer su naučene u svojim sredinama na mjesnim proštenjima 'iti na gvirc'. Ti stariji dovode mlade kojima se piće dopada pa vjeruje da se potrošači generacijski stvaraju.

Tamo smo zatekli supružnike Mrazović, Jasminku i Srećka iz Krištanovca koji su nam rekli da je njihov zajednički odlazak na gvirc za vrijeme čakovečkog proštenja postala uhodana tradicija. 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!