MAGISTRA KROATISTIKE Andreja Rambrot iz Brezja kreirala svoj brend Pisalica

Da je moguće uspjeti u poduzetništvu čak i usred recesije i živjeti od pisanja, pokazuje nam Andreja Rambrot (30), rodom iz Brezja.

Andreja je magistra kroatistike i komparativne književnosti koja je svoju struku odlučila zamijeniti poduzetničkim vodama. Danas vodi svoj obrt Moja Tvoja priča i vlastiti brend Pisalica, sudjeluje u organizaciji brojnih festivala, što joj je ljubav još iz studentskih dana, a također piše i kolumnu za najčitaniji hrvatski portal namijenjen ženama poduzetnicama Women in Adria.

Pisanje odlučila pretvoriti u karijeru

Andreju je ljubav prema pisanju odvela na studij kroatistike i komparativne književnosti, a iako danas ne radi u primarnoj stuci, nikada nije požalila upis odabranog studija na koji ima samo dobra sjećanja.

‘Sudbina me usmjerila na Filozofski fakultet i zbog toga mi je danas drago prvenstveno zato što sam naučila kritički promišljati ne samo o tekstu, već i o životu. Te studentske dane najviše pamtim po terenskim nastavama kada smo se upoznavali s ćiriličnim i glagoljičnim pismima i spomenicima te po filmskim i kazališnim festivalima na kojima sam volontirala’, prisjeća se Andreja.

Sudjelovala je u organizaciji festivala kao što su Pulski filmski festival, Festival starijih osoba, Animafest Zagreb, Motovun film festival, Revija amaterskog filma, TEST! Teatar studentima i Dani hrvatskog filma.

Pisala je filmske kritike i na razne se načine uključivala u značajne projekte hrvatske kulturne scene. Neko je vrijeme radila i za međimursku ACT Grupu, kao i za Udrugu Zora.

Školsku katedru i rad za druge zamijenila poduzetništvom

Na svome je fakultetu uvijek bila među najboljim i najaktivnijim studentima, a kada je diplomirala, put ju je odveo u OŠ Velika Gorica, što joj je ostavilo pomalo gorak okus u ustima. Kao i brojni drugi koji se nakon diplome upute u rad u sferi obrazovanja, naišla je na nepovoljne uvjete.

‘Tamo sam bila na stručnom osposobljavanju za 1.600 kuna, bez putne naknade te sam se godinu dana svakodnevno vozila iz Zagreba sat vremena do škole i još sat vremena kući. Rad u školi za mene je bio kao da lava zatvorite u kavez. Moja sloboda po pitanju djelovanja je bila nikakva i moja kreativnost nikako nije mogla izaći na vidjelo. Istina je takva da me školski sustav nikada nije privlačio kao potencijalno radno mjesto, no htjela sam probati’, iskrena je Andreja.

Nakon toga odlučila je zauvijek napustiti rad u školi, prvenstveno zbog zastarjelih obrazovnih programa, ali i zbog miješanja vjerskih i raznih drugih institucija u obrazovanje i samo zapošljavanje.

No, to ju iskustvo nije slomilo, nego joj dalo vjetar u leđa i omogućilo joj da nađe svoj put. Nakon nekog vremena rada za druge u privatnome sektoru, odlučila je da je vrijeme za korjenitu promjenu.

‘Izreke poput ‘ti si žena, kaj bi ti’, ‘uzmi ili ostavi’, ‘koja misli ostati trudna, neka slobodno odmah izađe’ i ‘svoje znanje možeš dijeliti jedino s nama’, stvarne su situacije na koje sam nailazila kod svojih prošlih poslodavaca. Pomislila sam zašto bih ostvarivala tuđe snove kada mogu svoje? Od prvih volonterskih iskustava u organizacijama raznih festivala pa do danas prikupila sam dovoljno iskustva i znanja te hrabro krenula naprijed’, ističe Andreja.

Osnovala obrt Moja Tvoja priča

Kako sama kaže, ponosna je na sebe jer je čak dvaput dala otkaz na poprilično sigurnim radnim pozicijama gdje je prepoznala da je iskorištavaju ili da neće moći napredovati te odlučila ispisati svoju priču.

Tako je nastao njezin obrt Moja Tvoja priča i brand Pisalica. Riječ je o internetskoj stranici putem koje nudi usluge pisanja i oglašavanja start-upovima te malim i srednjim tvrtkama koje ili nemaju osobu zaduženu za oglašavanje ili jednostavno u dovoljnoj mjeri ne poznaju branšu.

‘Pisalica se ističe jedinstvenim «frendovskim» pristupom, trudim se tešku problematiku objasniti tako da je razumije svatko tko se i prvi put susreće s raznim pojmovima te stalno educiram svoje klijente, što ne mogu dobiti u klasičnoj marketinškoj agenciji. Osim pisanja i oglašavanja, nudim još i usluge izrade web stranica, kreiranja branda, izrade e-knjiga i poslovnih prezentacija te zahtjevne web analize zahvaljujući kojima klijent prepoznaje uzroke slabe prodaje putem Interneta’, pojašnjava nam Andreja.

Uživa u svome poslu i kuje nove planove

Iako je poduzetništvo zahtjevno jer je stalno potrebno biti povezan sa svojim klijentima, kao i stvoriti zalihu novca jer nikada ne znate kakav će biti idući mjesec, Andreja je ponosna na to što je ostvarila.

Odluka o osamostaljenju bila je najbolja koju je donijela mada priznaje da joj je samo otvaranje obrta bilo poprilično stresan čin jer su joj bila potrebna puna tri mjeseca kako bi prikupila svu dokumentaciju koju su nadležne institucije zahtijevale.

Danas svakodnevno ima sve više klijenata, a veseli se svakom novom radnom danu jer nijedan nije nalik onome prethodnome.

‘Svaki radni dan mi je drugačiji i svaki mi daje nove poslovne izazove. Motivira me to što svojim znanjem i iskustvom mogu pomoći onima koji to traže. Motiviraju me uspjesi mojih klijenata, ali i drugih osoba koje žele promijeniti svoju rutinu i napraviti nešto za sebe’, govori Andreja.

Kada pak uhvati malo slobodnog vremena, odlazi na rekreativno trčanje zagrebačkim kvartovima sa svojim partnerom, uživa na kavama s prijateljicama i u igri s nećakom.

Trenutno radi na organizaciji Zagreb Burger Festivala, a kako poduzetnici nikada ne miruju, Andreja je već puna planova za nadolazeću jesen.

‘Aktivno pripremam edukativni program koji ću od jeseni nuditi svojim klijentima i svima zainteresiranima, a tiče se prvenstveno pisanja za web i digitalnog oglašavanja. Imam još nekoliko zanimljivih poslovnih ideja koje svakako želim isprobati, no one će morati također sačekati jesen kada će mi se u radu pridružiti još jedna osoba, a ja ću opet imati više vremena posvetiti se onome što zaista volim, kreiranju novih priča’, zaključuje Andreja Rambrot.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije