FOTO Festival kalampera u Belici – otkupna cijena i uvoz problemi za krumpiraše

>> 17. Festival kalampera u Belici (Subota, 26.8.2017.)

Danas je Belica u znaku održavanja 17. festivala krumpira, koji je još jednom pokazao i dokazao kako je svemu unatoč belički krumpir jedan od najprepoznatljivijih i najkvalitetnijih međimurskih poljoprivrednih proizvoda, po kome je Belica, ali i županija poznata diljem domovine i susjednih država.

Festival je započeo kuhanjem kotlića u kojima je obvezatan sastojak ili prilog bio domaći belički krumpir, a nastavljen je prigodnim društveno-zabavnim programom u središtu naselja, gdje se nalazi i svjetski raritet ‘Spomenik krumpiru’.

Okupljenima su govorili Damir Mesarić, predsjednik međimurskih krumpiraša, Zvonimir Taradi, općinski načelnik, Matija Posavec, međimurski župan, Ugo Tojić, voditelj tima za brendiranje međimurskog krumpira i Marija Vučković, tajnica u Ministarstvu poljoprivrede, koja je otvorila festival i označila službeni početak ovogodišnje berbe krumpira.

Hrvatsku himnu izvela je Limena glazba Belica, a pjesmu ‘Kalamper, kalamper’ uz pratnju Tamburaškog orkestra Belica izvela je Patricija Juričić. Festival završava druženjem svih sudionika i gostiju među kojima su zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, varaždinski župan Radimir Čačić te gosti iz Mađarske i Slovenije.

Podijeljen je i sadržaj kotlića koji su spremili natjecatelji te su uručene zahvalnice i priznanja zaslužnim pojedincima i udruzi. Damir Mesarić, posebno je istaknuo ulogu i doprinos poljoprivredi od strane ministra poljoprivrede Damira Tolušića, što je zaslužilo pljesak nazočnog puka i dijela uzvanika.

– Ove godine dogodio se mraz, tuča i suša, ali to su prirodne nepogode. Nas uništavaju niske otkupne cijene, nekontrolirani uvoz i nepoštena trgovina. Mladi odlaze, ponestaje volja za bavljenjem poljoprivredom, zavapio je Damir Mesarić, predsjednik Udruge proizvođača merkantilnog krumpira Međimurske županije.

Općinski načelnik Taradi nadovezao se da oni na sve načine pomažu svojim proizvođačima krumpira i uključuju ih u EU projekte i natječaje, a Europa o krumpiru uči od njih. Ugo Tojić pozvao je proizvođače krumpira da na ambalažu stavljaju etikete ‘Međimurski krumpir’ ili ‘Međimurski kalamper’.

U Međimurju se proizvede gotovo 70 posto hrvatskih potreba za krumpirom i uvoz nije potreban. Ali, krumpiraši trebaju podršku općine, županije i države, rekao je župan Matija Posavec. Marija Vučković iz Ministarstva poljoprivrede dodala je da imaju puno razumijevanja za proizvođače krumpira i cijene njihov trud te je obećala pomoć od strane Ministarstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije