PRVA MANIFESTACIJA ‘Dani zlata i starih zanata’ u Donjem Vidovcu

U petak je u hotelu Golf u Donjem Vidovcu održana konferenciju za medije povodom održavanja prve manifestacije ‘Dani zlata i starih zanata u organizaciji općine Donji Vidovec, te pod pokroviteljstvom TZ Međimurske županije.

Program manifestacije predstavili su Sandra Herman, zamjenica predsjednika Turističke zajednice Međimurske županije načelnik općine Donji Vidovec Josip Matulin.

‘Okupili smo se pod okriljem hotela Golf koji će u suradnji s Općinom Donji Vidovec biti organizatori i domaćini prve manifestacije Dani zlata i starih zanata koja će biti u nedjelju 24. rujna u 10 sati.

Organizacija ove manifestacije je ideja koja se već dugo razrađuje, bit će kamen u turističkom mozaiku što nudi done Međimurje i Općina Donji Vidovec vezane prvenstveno uz ispiranje zlata, sve popularnije tradicije, koja glede toga u Međimurje kao turistička destinacija privlači sve više turista’, istaknula je Herman.

Najavila je kako je TZMŽ u svom planu djelovanja za ovaj, i naredne periode, predvidjela više turističkih sadržaja vezanih za donje Međimurje. Pohvalno je rekla kako je u Međimurje u prvih osam mjeseci ove godine zabilježen porast broja dolazak i noćenja za 18% što je jako dobar rezultat u čemu su glavi generator, sa 70 %, Terme Svete Martin pa se je od 2006. godine više razvijala ponuda gornjeg Međimurja.

‘I donje Međimurje ima velike turističke potencijale koje moramo više promovirati i staviti u funkciju turizma pogotovo brend ovoga kraja-ispiranje zlata čemu ide i u prilog najstariji živući zlatar iz Donjeg Vidovca Matej Horvat sastavnica ove turističke priče.

Povod za najavljenu manifestaciju je njegov 95-ti rođendan’, rekla na kraju Herman naglasivši kako je za tu je jednodnevnu manifestaciju posebno važno da će ona na jednom mjestu predstaviti svekoliku ponudu donjeg Međimurja, od OPG-ova do kulture, tradicije, kulinarstva.

S optimizmom je završila: ‘Sigurna sam kako će ova manifestacija u svojem startu opravdati pokretanje, da će privući veliki broj znatiželjnika i da će ovdje zaživjeti i dalje se proširivati’

O detaljima programa je govorio općinski načelnik Josip Matulin, istaknuvši kako će se svekoliki program odvijati prije podne od 10 sati pa do kasnih večernjih čemu će obol dati limena glazba.

Iz kolaže ponude istaknuo je vrijeme u 10,30 sati kada će biti upriličeno čestitanje 95-tog rođendana Mateju Horvata od strane Vidovskih zlatara. U 11, 13 i 15 sati su zlatari najavili da će za zainteresirane organizirati demonstraciju ispiranja zlata.

Od 14:30 do 17 sati će mjesni KUD-ovi na različitim lokacijama oko hotela prikazati raskoš svoje ponude. Nastupi će u tom dijelu i akademski glazbenik Martin Srpak.

OPG-ovi će iz gastro dijela pripremati kolače naših starih koji će se prodavati po simboličnim cijenama, a prihod od njihove prodaje ići će u pomoć za izdavanje zbirke pjesma donjovidovske novopečene pjesnikinje Barbare Matulin. Iza 17 nastupit će etno-duo Goga i Željko.

Rečeno je kako će ovdje biti prezentirani stari zanati ovoga područja, medičarstvo, košaraštvo, Svetomarska čipka, izrada proizvoda od kumušine, a OPG će svoje proizvode prodavati po promotivnim cijenama.

Moći će se vidjeti zlatarski bivak, stara vatrogasna šprica, bit će upriličena panoramska vožnja kanalom HE Dubrave.

Za glavni gastro dio pobrinut će se hotel Golf s time da će oni za sve posjetitelje i goste prirediti gratis zlatarska jela. Bit će tu zlatarski žganci, kalamper i zlatarska juha.

Bit će tu promocija piva drugih proizvođača koji će biti gosti Golfa pa će to biti prilika da se vidi gdje je među njima donjovidovski Črni golf.

Radost za posjetitelje pružat će mogućnost što će se svaki od njih moći uključiti u demonstraciju starih zanata.

Posebna atrakcija će biti demonstracija proizvodnja rakije koja će se potom moći kušati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije