Članovi Hrvatskog domobrana na komemoraciji u Drvarićevoj šumi

Članovi Hrvatskog domobrana na komemoraciji u Drvarićevoj šumi

Drvarićeva šuma nalazi se kraj naselja Tužno u općini Vidovec u Varaždinskoj županiji i župi Margečan. Tu se komemoracije i mise  zadušnice održavaju već dvadesetak godina na blagdan Svetog Petra i Pavla, jer je upravo toga dana, 29. lipnja 1945. godine poubijano na tom mjestu pedesetak ljudi od strane totalitarnog komunističkog poretka.

Većina njih je kamionima dovezena iz varaždinskog zatvora te je nad njima provedena egzekucija represivnog komunističkog sistema bez mogućnosti na obranu. Sve su žrtve pobacane u dan ranije iskopane jame, a svjedočanstva mještana prisjećaju da su u tom krvavom piru smaknuti barun i barunica Ožegović.

Na to mjestu je podignut grob sa spomen zidom gdje se svake godine obilježava prigodna misa za sve žrtve, pa tako i ove, kada je misu služio vlč Alojz Pakrac, župnik župe Margečan, dok je cijelu organizaciju oko obilježavanja spomen dana na stradale preuzela podružnica Hrvatskog društva političkih zatvorenika Varaždin.

Članovi Udruge Hrvatski domobran iz Varaždina i Čakovca došli su na ovo stratište s dubokim osjećajima kršćanske sućuti za stradale, kao i za njihove obitelji i rodbinu. Sa spomenutog mjesta uputili smo molbu dragome Bogu, da svojim Duhom istine dotakne sve one koji su se dali zarobiti mržnjom, čija su se srca pretvorila u izvore zla; da im probudi savjesti te im pomogne svjedočiti istinu, za koju nije nikada kasno. Naime, istina spašava od zablude, pročišćuje srca i obnavlja svijet!

Za Hrvatsku uvijek!

Za Hrvatski domobran,
ogranak Varaždin-Čakovec
Izvršni odbor

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije