KULTUROLOŠKI SUSRET u spomen obitelji Zrinski

Općina Legrad prošlog je vikenda bila domaćin jubilarnih, 10. kulturoloških susreta u spomen na obitelj Zrinski, kojima su prisustvovali zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, načelnik Legrada Ivan Sabolić, načelnica Općine Ortilos i počasna građanka Legrada Marika Zoltanne Kunos, predstavnici općina Zakany, Mlinarci, Donja Dubrava, Donji Vidovec i Belezna, načelnik Općine Murakeresztur Lajos Pavlic Jozsef, svećenica Evangeličke crkvene općine Legrad Davorka Horvat, studenti vojne akademije ” Nikola Zrinski ” iz Budimpešte, kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske i Mađarske te brojni drugi uzvanici.

Manifestacija je započela predavanjima o ulozi obitelji Zrinski za ovo područje. Prvo predavanje je održao akademik Dragutin Feletar, drugo profesor Jozsef Padanyi, a treće predavanje je imala profesorica Marija Sabolić. Nakon predavanja slijedila je sveta misa u crkvi Presvetog Trojstva u Legradu.

Zamjenik Ljubić pozdravio je goste iz Mađarske, Međimurske županije i općina kazavši kako ovakvi projekti suradnje, temeljni na zajedničkom povijesnom i kulturološkom naslijeđu doprinose promociji Županije, ali i cijele Hrvatske. Zamjenik je dodao kako nas s Mađarskom vežu i brojni projekti prekogranične suradnje, kao i čvrsto prijateljstvo, te je sudionicima manifestacije poželio da se ugodno osjećaju u Legradu i razmjene korisna iskustva istaknuvši:

– Naša županija vodi brigu i podupire ovakve manifestacije, Općina Legrad je vrlo aktivna na svim područjima i to posebno cijenimo. On je ujedno izvijesio lentu na zastavu u spomen obitelji Zrinski, a nakon njega govorili su zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec koji je posebno zahvalio svima koji sudjeluju u organizaciji ovih tradicionalnih susreta te istaknuo:

– Zahvala svima u ime međimurskog župana Matije Posavca i Međimurske županije koju s ponosom nazivamo županijom Zrinskih, hvala svima koji njeguju spomen na velebne zasluge obitelji Zrinski, oni su nekada bili poveznica dvaju prijateljskih naroda, a danas nas povezuju ovakvi susreti kuju se nova prijateljstva, njeguje suradnja na svim područjima, veselim se svakom susretu s dragim mi Legradom.

Govor sa riječima zahvale završio na mađarskom jeziku uz opće oduševljenje legradske dvorane.

Počasnu zastavu na čuvanje na godinu dana primio je načelnik Općine Murakeresztur Lajos Pavlicz Jozsef, a u kulturno-umjetničkom dijelu programa svoju je tradiciju predstavilo nekoliko društava, između ostalih, domaćin KUD ‘Zrin’ Legrad, mažoretkinje iz Ortilosa i KUD ‘Donji Vidovec.

U želji da se održe uspomene na obitelj Zrinski i utvrdu Novi Zrin prije, prije deset godina pokrenut je projekt Kulturoloških susreta, kojima je svake godine domaćin druga općina, a koji povezuje pogranična naselja s hrvatske i mađarske strane.

Na margini Susreta, o dobroj suradnji dviju županija razgovarali su zamjenici župana složivši se da će nastaviti razgovor. Njihovu razgovoru pridružila se i zamjenica načelnika Legrada Kristina Turk te predsjednica Općinskog vijeća Snježana Kuzmić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije