DANI ZLATA I STARIH ZANATA U znaku 95 ljeta Mateja Horvata

Na prostoru hotela ‘Golf’ tijekom današnjeg (nedjelja) dana bilo izuzetno živo. Već od jutarnjih sati ovdje su učesnici 1. manifestacije ‘Dani zlata i starih zanata’ postavili svoje prodajne štandove i štandove za demonstraciju starih zanata, a sve u organizaciji TZ Međimurske županije i Općine Donji Vidovec

Manifestaciju su prigodnim riječima otvorili zamjenica međimurskog župana Sandra Herman i načelnik Općine Donji Vidovec Josip Matulin. Herman je rekla kako je to jedan od novih turističkih projekata u okviru TZ Međimurske županije. To je jedna točka koja objedinjuje turističku ponudu donjeg Međimurja, to je donje Međimurje u malom.

– Ovu manifestaciju ćemo dalje njegovati i razvijati s naglaskom na tradiciju ispiranja zlata-istaknula je. Matulin je rekao kako se ideja za ovu manifestaciju rodila prije mjesec dana rukovodeći se tradicionalnim razmišljanjem na koji način osmisliti manifestaciju da se promovira zlatarstvo i stari zanati. Istaknuo je pritom potporu TZ Međimurske županije i hotela Golf i nije trebalo mnogo da se prijeđe s ideje u stvarnost.

Nakon toga je uslijedio najsvečaniji dio manifestacije- čestitanje 95. rođendana Mateju Horvatu, počasnom članu Moto nautičkog kluba ‘Vidovski zlatari’ i najstarijem ispiraču zlata u Europi. Čestitara je bilo mnogo.

U ime Međimurske županije to su bili zamjenici Sandra Herman i Josip Grivec. Uz bogatu košaru Japica, kako ga od milja zovu, je dobio ručni sat s posvetom MŽ-e. Čestitao mu je općinski načelnik Matulin, predsjednik Vidovskih zlatara Nenad Lukša i mnogi drugi kojima je Japica prirastao srcu da bi se kasnije njima pridružio i međimurski župan Matija Posavec koji je u čestitki rekao da mu je donio takav dar koji će mu jamčiti život do prvih sto godina.

Bili su tu i načelnici donjomeđimurskih općina od Donje Dubrave do Goričana. Vidno ganut, s čašicom rakije u ruci, Japica se zahvalio svima koji su ga se sjetili pričajući im o svom teškom i mukotrpnom zlatarskom životu, a kada se osvrnuo na danas zahvalio se zlatarima što ga još uvijek ‘trebaju’, dodao je kako mu ništa ne fali, kako je zdrav, a jedni lijek su mu jutarnja čašica rakije i komadić kruha.

Bio je to dan kada su namjernici mogli vidjeti zlatarski alat i demonstraciju ispiranja zlata. Veoma zanimljiv spoj napravljen je sa Zlatarskom radionicom A&L iz Čakovca preko koje smo saznali kako se zlato obrađuje i finalizira do nakita.

Tijekom manifestacije posjetitelji su imali priliku upoznati se sa starim zanatima, poput medičarstva, košaraštva, izrade Svetomarske čipke, izrade proizvoda od komušine, te vidjeti proizvode nekoliko OPG-ova. Lovci LD ‘Patka’ Donji Vidovec/Sveta Marija ovdje su izložili svoje lovačke trofeje.

Također je pružena prilika posjetiteljima vidjeti zlatarski bivak, kušati besplatno zlatarsku juhu, zlatarske žgance i zlatarski ‘kalamper’. Gastro ponuda je bila obogaćena i delicijama kojima s kojima su nas počastile mjesne umirovljenice kao što su gibanica, prosta mazanica, kuružnjača, cicvara. Proizvodi su prodavani po simboličnim cijenama, a sav prihod je doniran za izdavanje prve zbirke pjesama Donjovidovčanke Barbare Matulin.

Tijekom popodneva vidjeli smo nastup mjesnog KUD-a s prigodnim programom, Martina Srpaka, Pjevačkog zbora umirovljenica. Barbara Matulin je uz pomoć mlade Lore Rebrek govorila vlastite pjesme, a tijekom čitavoga dana program su upotpunjavati glazbenici Limene glazbe ‘Štefek i bandisti’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije