Slađana Herman je danas održala zanimljivu radionicu o pravljenju međimurske gibanice
Danas, 30. studenog, u sklopu programa Tradicijskog došašća u Čakovcu, u prostorijama Knjižnice “Nikola Zrinski” u Čakovcu održana je vrlo slatka radionica. Naime, Slađana Herman, vjerojatno najpoznatija međimurska kuharica, održala je zanimljivu radionicu o pravljenju međimurske gibanice, ali i o zabludama vezanima uz nju, posebno uz redoslijed “fila”, odnosno punjenja.
“Redoslijed nadjeva u međimurskoj gibanici je preporuka, a ne pravilo. Mnogo ljudi na različite načine radi ovaj tradicionalni međimurski desert, a pravila zapravo nema. No važno je, bez obzira na redoslijed ‘fila’, pravilno pripremiti sve nadjeve, poštivati svaku namirnicu za sebe. A gibanica se puni onako kako su nas mame ili bake učile, svaka je imala svoj način”, otkrila nam je Slađana Herman i potvrdila da su sve polemike oko redoslijeda zapravo nevažne – važan je okus.
Ovaj tradicionalni desert, kako nam je otkrila Herman, spominjao se još davne 1698. godine u zapisima jednog mesara imena Šoštarić iz Varaždinskih Toplica. Ime deserta nije navedeno, no sastojci, nadjev i način pripreme ostao je nepromijenjen od kraja 17. stoljeća do danas. Sam desert populariziran je krajem 70-ih godina prošlog stoljeća, kada je jedan hotel u Lendavi prvi put poslužio ovo “narodno jelo” na svadbi. Nakon toga su ga i međimurski restorani počeli nuditi gostima.
Na kraju smo degustirali međimursku gibanicu koju je ispekla Slađana Herman – bez obzira na redoslijed, okus je odličan!