Vikend prije Dana Općine u Svetome Martinu na Muri tradicionalno je rezerviran za svetomartinsku gulašijadu, natjecanje u kuhanju vinskoga gulaša
Tako je bilo i ove godine u subotu prije Martinja, a prijavilo se čak 77 ekipa, dok su na kraj sudjelovale 74, što je oborilo sve rekorde.
Svakoj od ekipa ustupljeni su kotlić, drva i osnovne namirnice potrebni za pripremu gulaša, a s kuhanjem su započeli u 11 sati. Time je osigurano pravedno natjecanje, pri čemu su svi imali jednake početne uvjete.
Osim što su kod Skelarske kuće u Svetome Martinu svoje kotliće upogonili mnogobrojni timovi, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, njih 24-ero, na štandovima izlagala su svoje proizvode, a organizatori su mislili i na sadržaj za djecu koja su mogla uživati u napuhancu, autićima i drugim aktivnostima.
Na skeli, pozornici i drugim lokacijama bilo je svirača i vesele glazbe, pića i drugih sadržaja.
– Na prostoru kod Skelarske kuće skoro smo popunili raspoloživi prostor. Pojavio se ansambl iz Komende u Sloveniji, sastav Maruleki izvodio je domaću međimursku glazbu, a s pozornice prisutne je zabavljao Privatt band.
Bilo je timova iz Austrije, Belgije, Nizozemske, Njemačke, Slovenije i ostatka Hrvatske – komentirao je direktor Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri David Novinščak.
Najboljima priznanja
Hladnoća nije odvratila posjetitelje od okupljanja u velikom broju. Mnogobrojni su kotlići, doduše, grijali prolaznike, dok je dim u kombinaciji s murskom izmaglicom stvarao mističnu atmosferu.
Najbolji vinski gulaši na kraju su „ubrali“ priznanja žirija, koji su činili Božica Hanc Rendarić i Stanislav Simeonov iz Termi Sveti Martin te Josip Benko iz Lendave.
Brončano priznanje tako su dobili Svetomartinski krampusi, dok je srebro otišlo u ruke ekipe Selo. Najboljima na ovogodišnjoj gulašijadi pokazali su se pak Dečki z bregov, dobitnici Zlatnog priznanja općinske Turističke zajednice na čelu s direktorom Novinščakom i Općine Sveti Martin na Muri na čelu s načelnikom Martinom Sršom.
Posjetitelji su dobili prilike barem na jedan dan svoje brige ostaviti iza sebe te su se zabavljali do večeri.