MURSKO SREDIŠĆE uvodi obaveznu sterilizaciju pasa i mačaka

S novim zakonom o zaštiti životinja stupila je na snagu nova obaveza izvršenja kontrole mikročipiranja pasa. Mikročip sadrži jedinstveni identifikacijski broj koji otkriva podatke o skrbniku i osnovne informacije o životinji te podatke o obavljenoj kastraciji, cijepljenju i slično.

Grad Mursko Središće iz svog je proračuna izdvojio određena financijska sredstva za provedbu zbrinjavanja životinja na području grada i za kontrolu mikročipiranja.

Isto tako će, u novom Pravilniku o zaštiti kućnih ljubimaca, Grad propisati trajnu sterilizaciju i kastraciju pasa i mačaka sukladno članku 62. Zakona o zaštiti životinja osim za uzgajivače koji su evidentirani u Ministarstvu poljoprivrede.

Sastanku kod gradonačelnika Dražena Srpaka dana 7. veljače 2018. godine prisustvovao je predsjednik udruge “Prijatelji životinja” Luka Oman koji je iznio kako građani moraju razmišljati na način da udomljavaju pse iz azila kako bi se smanjio broj napuštenih pasa te da su sve jedinice lokalne samouprave do 30. lipnja 2018. godine dužne provesti kontrolu mikročipiranja pasa.

Stajalište udruge “Prijateljji životinja” je da je najbolje rješenje trajna sterilizacija i kastracija pasa i mačaka te će se ujedno takav prijedlog naći na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće.

Gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je kako će se kontrola mikročipiranja pasa provesti u svim naseljima na području grada Mursko Središće, dok će istu provoditi komunalni redar uređajem za kontrolu mikročipiranja očitavanjem mikročipa gdje će provjeriti vjerodostojnost dokumenata.

Gradonačelnik je iznio kako Grad Mursko Središće sudjeluje u kampanji “Udomi” na način da je financijski osigurao tisak letaka koji će biti podjeljeni svim građanima na području grada Mursko Središće i izradu jambo plakata koji će se postaviti u centru grada.

Sastanku su uz gradonačelnika i predsjednika udruge “Prijatelji životinja” nazočili i pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Mursko Središće Miljenko Štefanić, voditelj Odsjeka za gospodarstvo, graditeljstvo, zaštitu okoliša, stambene i komunalne poslove Josip Sršan te komunalni redar Grada Mursko Središće Drago Belše.

U nastavku prenosimo emil poruku koju je gradonačelniku Grad Mursko Središće Draženu Srpaku poslao Marko Boršić, voditelj Mreže za zaštitu životinja.

‘Poštovani gospodine Srpak,

kolega Oman mi je prenio dojmove s današnjeg sastanka s Vama te bismo Vam se ovim putem htjeli zahvaliti na proaktivnoj i odgovornoj politici što se tiče zaštite životinja.

Veoma nam je drago što ćete propisati trajnu sterilizaciju kao obaveznu metodu kontrole razmnožavanja. Vjerujem da znate kako je upravo propisivanje trajne sterilizacije, uz kontrolu mikročipiranja, najjači alat koji Vam novi Zakon o zaštiti životinja pruža u rješavanju problema napuštanja pasa.

Vezano za kontrolu mikročipiranja, smatramo veoma pohvalnim što ćete obići svako kućanstvo u Gradu Mursko Središće. Upravo takva proaktivnost i ustrajnost su potrebni kako bismo riješili ne samo ovaj, već i niz drugih problema koje more Lijepu našu.

Vjerujemo i nadamo se kako će Grad Mursko Središće nastaviti u ovom smjeru te postati ponos svih svojih stanovnika, kao i dobar primjer za sve druge jedinice lokalne samouprave u provođenju Zakona o zaštiti životinja.

Kolega Oman mi je prenio da Vam pošaljem naš prijedlog Odluke o načinu i uvjetima držanja kućnih ljubimaca te ju možete preuzeti na sljedećoj poveznici http://www.prijatelji-zivotinja.hr/data/file_11882.pdf.

Mi Vam, naravno, stojimo na raspolaganju za suradnju i savjete vezano uz provedbu Zakona.

Uz želju da ugodno provedete ostatak dana, lijepo Vas pozdravljamo.

S poštovanjem.’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije