NOVI ZAKON Vatrogasci kod saborskog zastupnika Stjepana Kovača

Na poziv saborskog zastupnika Stjepana Kovača, u četvrtak su u Hrvatskom Saboru bili članovi Predsjedništva Vatrogasne zajednice Međimurske županije. Naime, kako u saborsku proceduru nov uskoro dolazi Zakon o vatrogastvu, saborski zastupnik htio je čuti prijedloge i želje međimurskih vatrogasaca kako bi ih tijekom rasprave zastupao njihove potrebe i interese.

Međimursko vatrogastvo spada u sam nacionalni vrh, s obzirom na broj stanovnika, najveći broj građana uključen je u rad dobrovoljnih vatrogasnih društava. Mnogo se ulaže u edukaciju, rad s mladima i prevenciju, a o uspješnosti govore i podaci da kod nas dugi niz godina nisu zabilježene veće štete od požara.

Zajednički je stav međimurskih DVD-a da novi Zakon treba voditi računa o razvijenosti dobrovoljnog vatrogastva kod nas, posebno regulirati izvore financiranja te taj sustav dodatno unaprjeđivati. Posebno se razgovaralo o statusu dobrovoljnih vatrogasaca, te o poteškoćama koje imaju s poslodavcima prilikom intervencija. Naime, prema njima, zakonski bi trebalo predvidjeti naknadu za njih, ali i njihove poslodavce, posebno prilikom intervencija koje traju duže vrijeme i dislokacija, piše portal Vatrogasci Međimurja.

Razgovaralo se i o nabavci opreme putem europskih sredstava. Država će ih EU fonda za rizik utrošiti 25 milijuna eura za potrebe nabavke vatrogasnih vozila i 5 milijuna eura za komunikacijsku opremu, te je stav Vatrogasne zajednice Međimurske županije da se ta oprema ravnomjerno raspodijeli po cijeloj zemlji.

Saborski zastupnik podržao je sve zahtjeve koji su pred njega postavili međimurski vatrogasci, te je obećao da će sve to koristiti tijekom rasprave. Međimurje ima odličan i funkcionalan sustav dobrovoljnog vatrogastva, primjer je ostalim dijelovima Hrvatske, te se na tim temeljima može izraditi funkcionalan i održiv sustav, rekao je tom prilikom Kovač.

Prije samog sastanaka saborski zastupnik Kovač i predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved i zapovjednik VZMŽ Mladen Kanižaj, susreli su se s Kovačevim kolegom zastupnikom i predsjednikom Hrvatske vatrogasne zajednice Antom Sanaderom.

U kraćem razgovoru, Sanader je istaknuo da vodi računa o specifičnostima svakog područja te da će nastojati da novi Zakon koji u proceduru ide u travnju, bude prihvatljiv svima, ali i da funkcioniranje vatrogastva u Hrvatskoj bude održivo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije