Krpice sa zeljem-pravo domaće jelo kojeg ili obožavate ili nikako ne volite, nema sredine. Mi spadamo u one koji ga obožavaju i ne mogu ga se zasititi
To je jedno od onih dragih jela iz djetinjstva koje uvijek najbolje rade naše bake ili mame, a mi nikako da usavršimo taj obiteljski recept.
Priprema krpica sa zeljem idealna je za svakoga tko želi jednostavno, a izdašno jelo. Možete ih poslužiti kao glavno jelo uz zelenu salatu, u kombinaciji s pečenim kobasicama ili kao prilog uz rebarca. Ovo jelo spaja sastojke koji su oduvijek bili prisutni u našim kuhinjama i stvara okus kojem se uvijek rado vraćamo.
Recept za krpice sa zeljem
Sastojci:
Za krpice:
300 g glatkog brašna
3 jaja
prstohvat soli
malo hladne vode
Ostalo:
1 veća glavica svježeg kupusa (oko 1 kg)
1 velika glavica luka
1-2 žlice svinjske masti
1 žlica šećera
sol, papar
Priprema:
Izrada krpica: Brašno prosijte u posudu, dodajte prstohvat soli, jaja i nekoliko žlica hladne vode. Umijesite glatko tijesto i, ako je premekano, dodajte još brašna. Oblikujte tijesto u kuglu, pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji. Zatim ga podijelite na tri dijela i svaki dio razvaljajte što tanje. Tijesto narežite na trake, a trake na kvadratiće kako biste dobili krpice.
Priprema kupusa: Očistite glavicu kupusa, uklonite vanjske listove i tvrdi korijen, pa ga narežite na tanke trakice.
Pirjanje: Na ugrijanoj masti pirjajte sitno sjeckani luk dok ne omekša, a zatim dodajte šećer i kratko karamelizirajte. Dodajte narezani kupus, posolite i pirjajte 10-15 minuta, dok kupus lagano ne omekša.
Spoj okusa: U posoljenoj vodi skuhajte krpice, ocijedite ih i dodajte u kupus. Sve zajedno pirjajte još nekoliko minuta, dodajte obilno papra i odmah poslužite. U slast!