UPOZNAVANJE HRVATSKOG ZAGORJA

BILO IM JE ZANIMLJIVO Umirovljenici Podružnice Sveti Juraj na Bregu na izletu po Hrvatskom zagorju

Nakon cjelodnevnog razgledavanja i druženja umirovljenici su se punih dojmova vratili svojim kućama

Umirovljenici Podružnice Sveti Juraj na Bregu, njih stotinjak, 19. listopada krenuli su na izlet u Hrvatsko zagorje. Prvo odredište im je bilo u Zaprešiću gdje su vidjeli Nove dvore bana Josipa Jelačića. Prošetali su do neogotičkog mauzoleja obitelji Jelačić koju je 1884.godine, prema oporuci svoga brata Josipa, izgradio Đuro Jelačić.

Ova veličanstvena grobnica podijeljena je na podzemnu i nadzemnu cjelinu s dvama polukružnim stubištima, a posebna je i po tome što je djelomično izgrađena od bijelog kamena donijetog sa Zagrebačke katedrale nakon velikog potresa 1880. Nakon toga odlaze u Klanjec.

Ogledali su galeriju Antuna Augustinčića koja je otvorena 1976. godine, a njezin je postav tematski podijeljen na intimnu plastiku, portrete i javne spomenike po kojima je Augustinčić poznat svjetskoj javnosti. Osim stalne postave galeriju okružuje prekrasan Park skulptura.

Stotinjak metara dalje nalazi se Studio Galerije Antuna Augustinčića, u kojem su zatvoreni i otvoreni muzejski depo.
Pored Galerije je velebno zdanje Franjevačkog samostana s crkvom Navještenja Blažene Djevice Marije koju su dali podići Sigismund i Nikola Erdödy.

U samostanu su vidjeli sarkofage obitelji Erdödy. Nakon ručka otišli su do Gornje Stubice i razgledali spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu u spomen-parku Oršić.

Pokraj crkve Svetog Jurja vidjeli su više od 400 godina staru Gupčevu lipu, jedini živi svjedok seljačke bude iz 1573.godine. U spomen parku ‘Rudolf Perešin’ pogledali su pilotovu statuu i konzervirani MIG-21.

Nakon cjelodnevnog razgledavanja i druženja umirovljenici su se punih dojmova vratili svojim kućama.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije