NOVI investicijski zamah u MŽ obilježit će i djelovanje međimurskih arhitekata

Ideje, planiranje i realizacija projekata u protekle dvije godine rada i djelovanja arhitekata u Međimurskoj županiji, predstavljeno je u čakovečkom Centru za kulturu na 12. bijenalnoj izložbi Udruženja arhitekata Međimurja.

Samu svečanost otvorenja, svojim dolaskom podržali su župan Međimurske županije Matija Posavec, članica Upravnog odbora Hrvatske gospodarske komore arhitekata Rajka Bunjevac, delegat Udruženja hrvatskih arhitekata Antonio Grgić, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Međimurske županije Mirjana Pintar te brojni uzvanici, uz domaćina večeri predsjednicu Udruženja arhitekata Međimurja Marinu Mrla.

Praznik arhitekture: “Arhitektura je život i veselje koje ostaje iza nas!”

“Ova izložba pokazuje kako arhitektonska struka u Međimurju i njegovo udruženje zaista aktivno sudjeluje ne samo u stručnom radu već i u prezentaciji, te promociji arhitekture u svom području.

Ovakva večer predstavlja ono što smo mi kreirali, a za nas je to zapravo praznik arhitekture”, rekla je Bunjevac. Na ovogodišnjoj izložbi radova, predstavljeni su radovi 21 člana, sveukupno 30 plakata.

Redom se radi o presjecima kontinuiranih i realiziranih projekata u periodu od 2016.-2017. godine, koji u iznimno složenim gospodarskim, socijalnim i prostornim uvjetima ponekada dodatno otežavaju ionako kompleksno zanimanje.

“Možda zbog Vaše samozatajnosti ili nekih drugih razloga nije do kraja razvijena percepcija o važnosti Vaše uloge u kreiranju naše budućnosti.

Međutim u narednom razdoblju Međimurska županija pokreće veliki investicijski zamah stvaranjem i kreiranjem jednog novog prostora, širenjem i rekonstrukcijom određenih vizura, te nadogradnjom, implementacijom i sinergijom.

Pritom ćemo u svim segmentima društva ostaviti bogatu arhitektonsku ostavštinu budućim generacija”, istaknuo je Posavec koji je pritom najavio buduće pozitivne promjene u kreiranju vizure našeg Međimurja.

Mladima se u školskim klupama organiziranim radionicama približava tema arhitekture

Nasuprot već renomiranim arhitektima s izgrađenim rukopisom, zapažena je pojava i novih imena mladih kolega kod kojih se primjećuje velika želja i energija za djelovanjem u različitim područjima arhitekture, pogotovo u smislu ambicioznosti za otkrivanjem i približavanjem tema arhitekture i urbanizma najmlađim članovima u školskim klupama.

“Vođeni idejom da kvalitetnom edukacijom i informiranošću o pojmovima javnog prostora, pa i uloge arhitekata, možemo barem djelomično doprinijeti stvaranju svijesti budućih naraštaja o važnoj ulozi naše struke u svakodnevnom životu, krenuli smo u provedbu radionica.

Sudionicima želimo prenijeti poruku da i oni, kao aktivni građani brigom i ljubavlju za prostor mogu pomoći našoj struci da kvalitetnije rješava prostorne probleme te stvara arhitekturu u kojoj se susreću život, sloboda te socijalna odgovornost”, osvrnula se Mrla na odrađene radionice.

Sama svečanosti otvaranja ove izložbe, a ususret 13. Bijenalnoj izložbi naredne godine zaključen je mišlju: “Arhitektura nisu samo zgrade u prostoru, arhitektura je život i veselje koje ostaje iza nas.

To je ono što mi radimo, ne radimo samo monumente, radimo okvir za život naših investitora, naših sugrađana i naše djece koja će naslijediti taj prostor koji ostavljamo.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije