OGRANAK MATICE HRVASTKE ČAKOVEC

ČAKOVEČKI OGRANAK Nagrada ‘Ivan Kukuljević Sakcinski’ i Zlatna povelja za najbolja objavljena djela

Ovim prestižnim nagradama još je jednom potvrđen ustrajan rad čakovečkog Ogranka Matice hrvatske

Danas, 26. listopada, u Zagrebu je održana redovna Glavna skupština Matice hrvatske, na kojoj su čakovečki Ogranak zastupali predsjednik Zoran Turk i dopredsjednik Ivan Pranjić. Kao što je običaj svake godine, na skupštini su dodijeljene nagrade za nakladnički rad najuspješnijih Matičinih ogranaka u proteklom jednogodišnjem razdoblju.

Kroz proteklih dvadesetak godina gotovo da nije prošla godina u kojoj Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu nije nagrađen barem za jedno svoje izdanje. Izniman pomak u tome postignut je prošle godine, kada su Ogranku dodijeljene čak tri Zlatne povelje, za sva tri kandidirana izdanja – „Rječnik govora Kotoribe“, „Stoljeće bolnice u Čakovcu, 1922. – 2022.“ i „Jučer je bilo sutra“. Iako se nadmašiti takav uspjeh činilo gotovo nemogućim, ovogodišnja je dodjela nagrada pokazala kako je postignut i dodatan napredak.

Naime, ove godine „Antologija međimurske popijevke“, autora Stjepana Hranjeca i Branimira Magdalenića, izdana u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, s Međimurskom županijom, Gradom Čakovcem i Zajednicom hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije kao sunakladnicima, osvojila je Nagradu „Ivan Kukuljević Sakcinski“! Riječ je o jedinstvenoj nagradi Matice hrvatske koja se dodjeljuje za najbolje djelo objavljeno tijekom tekuće godine. Posljednji put „Kukuljevićevu nagradu“ Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu osvojio je 2004. godine za pretisak „Decretuma“ Ivanuša Pergošića.

Uz to, Zlatnu povelju Matice hrvatske, kao nagradu dodjeljivanu autorima, pojedincima i ustanovama zaslužnima za razvoj Matičina rada i ugleda, dobilo je još jedno izdanje Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, objavljeno u suradnji s Međimurskom županijom, Muzejom Međimurja Čakovec i Centrom za istraživanje Međimurja – monumentalna monografija „Apostoli Insulani: Crkveni red pavlina u Međimurju i integralna studija matičnog samostana“ Marijane Korunek-Medved.

Ovim prestižnim nagradama još je jednom potvrđen ustrajan rad čakovečkog Ogranka Matice hrvatske na objavljivanju djela od iznimnog značaja za međimursku i širu nacionalnu povijest, kulturu i identitet, odnosno priznanje struke za stručnost u pristupu znanstvenom i nakladničkom radu. Dakako, takav uspjeh ujedno obvezuje na nastavak rada u istom ritmu i poticaj je za daljnje napredovanje, za koje – s obzirom na planove za 2025. godinu – vjerujemo kako neće izostati.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije