PRIPAZITE

ČAKOVEC Sok od jabuke kontaminiran nepoznatim tvarima – Oprez za potrošače!

Juicy sok od jabuke kontaminiran nepoznatim tvarima?

S obzirom da se proizvođač soka Juicy Kids 100 % jabuka od 0,2 litre, tvrtka Stanić Beverages d.o.o. iz Kreševa, BiH, do sada nije očitovao na naš službeni upit, a radi se o mogućoj opasnosti za potrošače, objavljujemo sljedeći slučaj, prenosi Facebook stranica ‘Halo, inspektore

U Čakovcu je majka maloljetnog djeteta u tamošnjim Plodinama kupila omiljeni im sokić Juicy Kids od koncentriranog soka jabuke u pakiranju od 2 dcl s urednim rokom trajanja do 27.6.2025. (račun na slici – op.a.). U ponedjeljak je dala svom djetetu taj sokić sa slamkom da bi joj dijete ubrzo pljunulo van tu tekućinu prigovorivši na „čudan okus“. Kada je u čašu sipala preostali sadržaj (pola je dijete već popilo!) imala je što i za vidjeti:

„…iz pakovine curila je neka crnkasta tekućina! Sve je bilo puno nekakvih crnih sitnih komadića “nečega”!?! Dok sam sipala ostatak tog 100 % (?!) koncentriranog soka jabuke ispao je i neki crni grumen, opet nečeg nedefiniranog, ljigavog (na slici – op.a.). Iako nam je sve postalo gadljivo razrezali smo ambalažu do kraja i ono što smo zatekli zalijepljeno na rubu te ambalaže dodatno nas je šokiralo. Bilo je zaista gadljivo i odvratno! Svi smo ostali u šoku jer nismo znali što nam je dijete popilo, što je unijelo u organizam!

Odmah smo se javili u pisanom obliku na e-mail: info@stanic-juicy.com, ali i u Halo, inspektore jer na našu reklamaciju nitko jučer nije reagirao. Javili smo se ne samo zbog svog djeteta već i ostale djece koja mogu piti „to nešto“ što se i dalje prodaje kao dječji sok „Juicy Kids“ od 100 % jabuke. Izravno i bez okolišanja kažem ovo: strašno smo ljuti jer to su DJEČJI PROIZVODI, za koje se pretpostavlja da su pod maksimalnim mogućim kontrolama, ali očito – nisu!!

Mi smo naučili lekciju koja glasi ovako “nikad ne znaš što je u tetrapaku”. Zato, molimo vas, upozorite druge potrošače kako bi i oni znali. Samo se iskreno nadam kako će naše dijete biti u redu i neće imati ozbiljnijih zdravstvenih problema…“ napisala je šokirana majka maloljetnog djeteta i dodala: „Smatramo da to nije nikako u redu, pogotovo da si jedan Juicy takvo što dozvoli jer te proizvode najviše piju mala djeca! A mi kao roditelji mislimo da im dajemo siguran i kvalitetan, 100 % jabučni sok. A OVO TO NIJE!“

Kada se pažljivije pogledaju fotografije vidjet će se svašta i ne baš uobičajeno. Od soka jabuke gotovo da nije ostalo ništa. Sve je puno nekih crnih tvari poput listića čaja ili komadića zagorene mase, boja odudara od uobičajene za tu vrst koncentriranog soka. Majka se nije usudila probati tu tekućinu: „Bože sačuvaj, ne znaš što je, a netko mora ostati pri sebi i zdrav ako se nešto dogodi djetetu!“

Iako je teško ovako na temelju fotografija otkriti o čemu je riječ, ipak smo zamolili stručnjaka za sigurnost i kvalitetu hrane za mišljenje:

„Zaista je teško reći samo na temelju fotografija, ali moguće je kako se radi se o kvascima, ono što je bijela nakupina na unutrašnjosti ambalaže. S obzirom da nije došlo do pucanja ambalaže, ili jednostavno rastu kvasaca u ambalaži i fermentativnim procesima koji onda proizvode plinove pa deformiraju ambalažu, moguće je da se radi o nečistoćama iz punilice za sok ili u proizvodnom procesu. To potvrđuju i crni sitni komadići koji mi sliče na ostatke zagorene mase iz dijela za pasterizaciju.

No, ovo su samo mogućnosti i nagađanja. Jedino analiza tog kontaminiranog proizvoda u laboratoriju može dati odgovor što je. Jasno je da je ovo zdravstveno neispravan proizvod. Pretpostavljam da je bi broj takvih pakiranja bio možda i vrlo mali jer bi to moglo biti vezano i uz početak procesa punjenja, što se sve ispere poslije nekog vremena i količine te nema više ostataka. Ali, opet ističem, jedino laboratorij odnosno ozbiljna analiza može dati kvalitetan odgovor“, tvrdi mr. sc. Marijan Katalenić, stručnjak za sigurnost i kvalitetu hrane.

Kako bilo, kao što je i sam rekao, taj je proizvod ZDRAVSTVENO NEISPRAVAN i kao takav cijeli LOT bi se pod hitno trebao povući iz daljnje prodaje, a kod proizvođača napraviti inspekcijski nadzor.

O svemu su obaviješteni i Državni inspektorat RH i Agencija za sigurnost hrane BiH. Za mišljenje zamoli smo i Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu.

Naša preporuka potrošačima: DO DALJNJEGA NEMOJTE KONZUMIRATI I KUPOVATI TAJ PROIZVOD!

I to sve dok se ne očituje proizvođač koji je do trenutka zaključenja teksta trebao izuzeti uzorak i odnijeti ga na laboratorijsko ispitivanje (o čemu nas je i izvijestila naša čitateljica). Što on to ipak nije učinio. Na žalost.

U međuvremenu, čekamo službena očitovanja svih nadležnih za ovaj prehrambeni incident.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije