PU MEĐIMURSKA

MEĐIMURSKA POLICIJA Na čakovečkom trgu obilježen Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima

Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima obilježava se svake godine 18. listopada

Danas, 18. listopada, u Čakovcu, Trg Republike, policijski službenici Policijske postaje Čakovec, u suradnji s Crvenim križem Čakovec, obilježili su Europski dana suzbijanja trgovanja ljudima.

Preventivne aktivnosti provedene su s ciljem senzibilizacije javnosti o problemu trgovanja ljudima, zaštite ljudskih prava te poticanje građana na prijavljivanje trgovanja ljudima u slučaju sumnje na takve kriminalne aktivnosti.

Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima obilježava se svake godine 18. listopada, na prijedlog Europske komisije i Europskog parlamenta, a prvi put je obilježen 2007. godine s ciljem jačanja svijesti javnosti nadležnih tijela i unaprjeđenja prevencije i borbe protiv trgovanja ljudima.

Trgovanje ljudima i dalje je jedan od najvećih međunarodnih problema i rastući fenomen, a trgovanje ženama i djecom u cilju njihovog seksualnog iskorištavanja doseglo je alarmantne razmjere te se procjenjuje da je godišnja dobit od trgovanja ženama zbog seksualnog iskorištavanja viša od 122 milijardi američkih dolara.

Osim navedenog tisuće ljudi koristi se kao robovi za rad u tvornicama, hotelima, restoranima, barovima i domaćinstvima, sve uz prijetnju, silu, otmicu, prijevaru ili zlouporabe položaja ili ovlasti.

U provođenju preventivnih aktivnosti, policijski službenici koristili su Informativne letke „Trgovanje ljudima“, „Informativni upitnik“ te letak „Prekinimo šutnju – Lily“.

Punktu su pristupili učenici Gimnazije Josip Slavenski Čakovec, Ekonomsko trgovačke škole Čakovec te Gospodarske škole Čakovec, a na Zidu podrške izrađenim od strane djelatnika Crvenog križa, zalijepili su pisane poruke vezane uz temu suzbijanja trgovanja ljudima te na taj način dali podršku u osvještavanju i senzibilizaciji građana te poticanja na prijavljivanje sumnje na takve kriminalne aktivnosti.

Djelatnici Crvenog križa Čakovec i policijski službenici potaknuli su učenike na raspravu o pojmu trgovanja ljudima te ih informirali o tome što je to trgovanje ljudima, što se koristi kod trgovanja ljudima, zašto se trguje ljudima i u koju svrhu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije