tribina ČČ, 24. listopad

PREMIJERA Kazališna družina Pinklec ‘Grad složenog stanja’ i Svjetski dan audiovizualne baštine

Grad složenog stanja je drama smještena u jedan grad u kojem su se stvari usložnile. Nekada je sve bilo tako jednostavno i znalo se tko je tko, zašto je nešto i odakle je došlo. Sada se ne zna ništa. Stanovnici grada – Gladan, Gladniji i Najgladniji najviše pate zbog složenog stanja jer se hrane ljudima, ali ne bilo kakvima. Objeduju samo kriminalce, nasilnike, lopove i sve ostale zle ljude. Ali u ovom zamršenom stanju ne mogu ih prepoznati jer svi oni sada čisto mirišu, lijepo se smiju i nose odijela.


U njihov grad stigne Dijete željno avanture i znanja, neodređenog spola i roda, ni visoko ni malo, ni dobro ni zlo. I što sada? Kako odrediti je li ono loše pa da ga mogu bez problema smazati? Dok će se oni grcati u dilemi, Dijete će ih naučiti da svaku stvar, osobu i pojavu treba dobro proučiti, izmjeriti, izvagati, preispitati i onda o njoj suditi. A ništa se od toga ne može bez znanja.


Grad složenog stanja pokazuje da mnoge stvari nisu jasno određene. To ne znači da ih treba odbaciti ili etiketirati. Treba samo pitati, vidjeti i čuti, zatim procijeniti, podijeliti znanje i otkriti dezinformacije. Jer nije svaki došljak neprijatelj, niti je svaki čovjek pun obećanja, osoba od povjerenja. / tekst: Mateja Posedi, autorica teksta i dramaturginja

Redatelj: Romano Bogdan; Autorica teksta i dramaturginja: Mateja Posedi; Likovnost predstave: Neno Kern; Autor glazbe: Bojan Miljančić; Oblikovanje svjetla: Romano Bogdan

Igraju: Mario Jakšić – gladan; Aleksandar Filo – gladniji; Neven Matoša – najgladniji; Ena Jagec – dijete

IZDVAJAMO IZ FILMSKOG PROGRAMA


Svjetski dan audiovizualne baštine obilježava se 27. listopada u cijelom svijetu s ciljem ukazivanja na važnost njegovanja i očuvanja antologijskih filmova kao ključnog sadržaja kulturnog naslijeđa. Program Svjetskog dana audiovizualne baštine održat će se od 24. do 27. listopada u 31 kinu diljem Hrvatske u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog državnog arhiva.

Kao i svake godine, u Centru za kulturu, u sklopu održavanja Dana audiovizualne baštine, prikazivat će se dva filmska klasika!

Program posvećen Rajku Grliću uključuje njegove kultne naslove iz 70-ih i 80-ih godina: Kud puklo da puklo (1974.), U raljama života (1984.) te Za sreću je potrebno troje (1985.).

Film U raljama života u Centru za kulturu će se prikazivati u petak, 25. listopada u 20.00 sati. Nastao je prema literarnom predlošku, hvaljenom romanu Štefica Cvek u raljama života Dubravke Ugrešić, koja je uz Grlića potpisala scenarij. Ta suradnja urodila je jednom od najuspjelijih filmskih adaptacija u jugoslavenskoj kinematografiji. Film govori o televizijskoj redateljici Dunji usred montaže serije o introvertiranoj Štefici Cvek koja živi u svijetu ljubavnih roto-romana i ženskih magazina te traga za pravim muškarcem. Istovremeno, Dunja proživljava ozbiljnu krizu u vlastitoj vezi s oportunim književnim kritičarem, zbog čega se upušta u potragu za ‘idealnim partnerom’.

Program Svjetskog dana audiovizualne baštine donosi i jedan naslov za one najmlađe, dječji film Tajna starog tavana, film je na rasporedu u Centru u petak, 25. listopada u 18.00 sati. Riječ je o filmu redatelja Vladimira Tadeja koji kombinira pustolovinu, akciju, špijunažu i humor, a govori o dvojici radioamatera čije ljetovanje na otoku Hvaru prerasta u avanturu u koju se zbog moćnog oružja upliće Međunarodna špijunska organizacija. Autor glazbe je Arsen Dedić.

Program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine održava se u partnerstvu Kino mreže i Hrvatskog državnog arhiva/Hrvatske kinoteke uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra. Svi materijali koji se koriste za održavanje programa arhivsko su gradivo iz zbirke Hrvatskog državnog arhiva.

Ulaz na filmove je besplatan. Besplatne ulaznice će se moći podizati od ponedjeljka, 21. listopada na blagajni Centra.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije