JERONIM MOHARIĆ dobitnik priznanja Državne geodetske uprave

>> JERONIM MOHARIĆ dobitnik priznanja Državne geodetske uprave

Na VI. Kongresu o katastru koje je održan od 11. do 14. travnja u Zagrebu Državna geodetska uprava dodijelila je Priznanje za doprinos u razvoju geodetsko-katastarskog sustava Republike Hrvatske Jeronimu Mohariću, mag.ing.geod i geoinf. iz Vučetinca na uspostavi projekta homogenizacije katastarskih planova.



Jeronim Moharić je jedan od suvlasnika tvrtke GEO-GAUSS d.o.o. iz Čakovca, a na ovom projektu sudjeluje kao pojedinačni savjetnik za homogenizaciju angažiran od Svjetske banke.




‘Radi se o geometrijskom i položajnom poboljšanju katastarskih planova grafičke izmjere, a osim u Hrvatskoj ovakve potrebe imaju i druge zemlje. O toj problematici se u stručnim krugovima raspravlja više godina. Mi smo u tvrtki GEO-GAUSS d.o.o. protekle dvije godine razvili poslovni proces s metodologijom koje je prema našem mišljenju jedinstveno rješenje u svijetu. Ovo rješenje je po prvi puta široj stručnoj javnosti predstavljen na 10. Simpoziju ovlaštenih inženjera geodezije u listopadu 2017. godine u Opatiji.



Projekt Poboljšanje kvalitete katastarskih planova u Hrvatskoj(Improvement of cadastral maps in Croatia) financira se sredstvima Svjetske banke te smo ga prezentirali i na godišnjoj konferenciji u Washingtonu DC od 19. do 23. ožujka 2018. godine. Prilikom posjeta Sjedinjenim Američkim Državama smo osim Washingtona DC posjetili New York City i Boston te se upoznali s njihovim sustavom zemljišne administracije. Tijekom sudjelovanja na konferenciji više zemalja je iskazalo interes za prezentirano rješenje te smo već započeli poslovne razgovore.



Za uspjeh ovog projekta svakako je najzaslužniji ravnatelj Državne geodetske uprave dr.sc. Damir Šantek, dipl.ing.geod. sa svojim suradnicima koji su prepoznali kvalitetu i potencijal ovakvog rješenja, te je na temelju toga krajem 2017. godine pokrenut opsežan projekt kojim će se do 2020. godine homogenizirati cca 2500 katastarskih općina u Republici Hrvatskoj’, istaknuo je Moharić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije