mlada pera

UDRUGA MLADA PERA Poznati najbolji u natječaju ‘Bit ću faca – bit ću humorista!’

Na natječaj 'Bit ću faca – bit ću humorista! su pristigli literarni i crtački radovi sedamdesetak mladih talentiranih pisaca

Nakon što je proglašeno pet najsmješnijih faca Međimurja stigli su i rezultati natječaja za naj-face humoriste Hrvatske po odluci žirija UHAH-a.

U periodu od 10. travnja do 10. listopada 2024. Udruga „Mlada pera“ iz Čakovca je u suradnji s Udrugom hrvatskih aforista i humorista (UHAH) iz Splita-Zagreba raspisala natječaj za najbolju humoresku-anegdotu, humorističko-satiričku pjesmu odnosno karikaturu mladih autora iz Hrvatske (od 1. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole).

Na natječaj „Bit ću faca – bit ću humorista`!“ su pristigli literarni i crtački radovi sedamdesetak mladih talentiranih pisaca odnosno mladih likovnjaka koji su se na temu humora u svakodnevnom životu izrazili u obliku i načinom kojemu su skloniji, a sve pod vodstvom svojih mentora i profesora.

Svi pristigli radovi sukcesivno su se objavljivali na internetskom portalu Top generacija (https://www.top.medjimurje.info/category/natjecaj/faca/) koji vodi predsjednik Udruge „Mlada pera“ g. Gorkić Taradi.

Među radovima prednjačili su učenici nižih razreda osnovnih škola, a većina natjecatelja se izrazila kroz poetske uratke i crtežima. Na natječaj je pristiglo nešto manje humorističnih priča od očekivanja te slabiji odaziv srednjoškolaca.

Po isteku roka za slanje radova isti su ocijenjeni od strane stručnog povjerenstva UHAH-a u sastavu: Josip Balaško, književnik, pisac za djecu i mlade, aforist i bivši član povjerenstva LiDraNo-a, Boris Nazansky, književnik, pisac za djecu i mlade, zagonetač, aforist, haiđin, glavni urednik enigmatske revije Kvizorama te Dražen Jergović, koordinator i dopredsjednik UHAH-a, pisac, humorist, glavni urednik humorističko-satiričkog e-magazina Uh!Aha.

Povjerenstvo je pregledalo ukupno 73 rada učenika iz 17 osnovnih te 3 srednje škole iz svih krajeva Hrvatske, od kojih su 36 bili crteži i karikature a 37 kraći spisateljski radovi (20 pjesama, 6 kratkih priča, 3 anegdote, 2 basne i 6 misli). Evo odabira:

HUMORESKA-ANEGDOTA

1.Tena Panić: Više od devet

OŠ „Vladimir Nazor“, Đakovo (8 bodova)

2.Mihael Moguš: Ima tih dana

PŠ Stipanovci (OŠ Hinka Juhna Podgorač) (5 bodova)

3.Dolores Šeputić: Crna vragolasta maška

OŠ Žrnovnica (3 boda) DISKVALIFIKACIJA!
(zbog neposlane suglasnosti roditelja)

Pohvale: Ela Ivko (XV.gimnazija (MIOC), Zagreb): U obranu lošim vicevima i Elena Jandrlić (Hotelijersko-turistička škola Opatija): Tipična večer (2 boda)

HUMORISTIČKO-SATIRIČKA PJESMA

-Matija Sabljak (III. osnovna škola Bjelovar): Nogometaš (7 bodova)

-Fran Barić (III. osnovna škola Bjelovar) : Smrdljivi martin (5 bodova)

-Matea Latin (OŠ Šijana Pula): Moj did Milenko (4 boda)

Pohvale: Mara Grilec (OŠ Josipa Broza Kumrovec): Moj pas i Ruđer Horvat (OŠ Trsat Rijeka): Gluposti (2 boda)

ŠALJIVI CRTEŽ-KARIKATURA

-Filip Jovinac, OŠ Ladimirevci (8 bodova)

-David Vranjković, OŠ Ladimirevci (7 bodova)

-Ema Kodba, OŠ Ivanovec (3 boda)

Pohvale: Nika Tomašek (OŠ Ivanovec) i Sara Gradinjan (PŠ Ivanovci – OŠ Ladimirevci)(2 boda)

Kratka priča Marcele Mihanović Ane i zlatna krava je vrlo poznata i stekao se dojam kod povjerenstva kao da je odnekud prepisana (plagirana) pa je usprkos neospornoj književnoj vrijednosti izuzeta iz konkurencije natječaja. Bilo je nekoliko simpatičnih radova koji su bliži japanskim kraćim oblicima poput haikua, hajge ili senrjua te nekoliko jednorečeničnih zapažanja koji su poput statusa na društvenim mrežama najsličniji sentenci odnosno ironiji.

Nekoliko pjesama, iako vedrog karaktera i optimistične, nisu imale dovoljan naglasak na humorističnosti već ponajprije motivacijski značaj, što je pohvalno ali izvan zadanih okvira i propozicija natječaja. Jedan dio pričica izražavao je ljubav prema prirodi ili kućnom ljubimcu, pjesmice su na tragu basni, što dakako nije imalo humorističnu konotaciju pa iako stilski i literarno na zavidnoj razini a većina pisana na dijalektu, nisu mogle biti nagrađene.

Jedan učenik se u svojoj priči efektno izrazio na tragu aforizma: „Trenirao sam mjesec dana i može se reći kako sam bio najgori u klubu, čak sam i na treninzima bio na klupi jer sam toliko bio loš.“, što je potencijal za daljnje pisanje u tom smjeru opažajući i izdvajajući iz konteksta mudru a satiričnu misao. Neke pjesme su bile na tragu svojevrsnih školskih himni, s pokojim upotrebljivim sloganom, sličnih negdašnjim budnicama koje izražavaju revolt i bunt prema instituciji škole, što je odraz kapitalističkog društva.

Simpatične su bile pjesmice posvećene bratsko-sestrinskom odnosu, ali bez humoristične note. Većina poslanih karikatura/crteža još je u početničkoj fazi jednostavnosti, što je i očekivano za vrlo malu dob njezinih autora. Svakako preporučujemo daljnji rad i usavršavanje talenta.

Od nagrađenih humoresaka-anegdota Tena Panić i Mihael Moguš su ponudili zaista humorističnu prozu bez konkurencije za jednog osnovnoškolca, stilski i književno potpuno pogođena tematika i izričaj. Rad Dolores Šeputić je vrlo dobar, zadovoljena je forma i humoristični izričaj, dinamična radnja s naglaskom na sukobu generacija. Dodatnu draž šaljivosti daje izvorni čakavski dijalekt te nesvakidašnja sintagma iz naše svakodnevice „baba prozoruša“ (aluzija na Big Brother špijuna) koje se ne bi postidjela ni odrasla osoba.

Nažalost, zbog nedostavljene suglasnosti roditelja iz OŠ Žrnovnica priča autorice je morala biti diskvalificirana. Pohvaljena Ela Ivko dala je cinični osvrt na suvremeni humor i esejističkim pristupom je ukazala da se humor krije i u zagonetkama, dok je Elena Jandrlić jedina napisala dojmljiv epigram. Prvoplasirana pjesma Matije Sabljaka kratko, jasno i ironično objašnjava kako u moderno vrijeme u kojemu živimo sve se manje cijeni znanje, a sve više novac i slava, a toga su svjesni i naši najmlađi, nažalost.

Fran Barić je humoristično i efektno zabavio svojim rimama pružio zabavan doživljaj iritantnog kukca koji ometa koncentraciju učenika na nastavi. Matea Latin je vješto upotrijebila istarsku čakavštinu slikovito opisavši u kratkim crtama svog djeda u trenucima opuštanja s blagom kritikom njegovih mana.

Pohvaljena Mara Grilec napisala je gotovo pa dječji epigram, dok je Ruđer Horvat napisao vrlo zrelu i slojevitu satiričnu pjesmu s jasnom kritikom upućenom odgovornima manirom iskusnog vizionara. Karikatura Filipa Jovinca je najbolja ponajprije zbog busanja „JA“ na prsima, jer je crtežu dalo posebnu efektnost i parodiju jer navodi da se autor među vršnjacima zasigurno nameće kao vođa.

Ostale nagrađene i pohvaljene crtačke radove od ostalih razlikuje stil crtanja, prijelazi između linija, sjenčanja, obrisi, disproporcije i sl., čime je očigledan napredniji stupanj likovnog izričaja te u autorima prepoznata autoironija i sklonost ismijavanju.
Nagrade najboljima, koje osigurava Udruga hrvatskih aforista i humorista, sastoje se od: diplome za 1., 2. i 3. mjesto, pohvalnica, dječjih knjiga, humorističkih časopisa, enigmatske revije, školskog pribora te uvrštenja u posebnu rubriku mladih talenata u sljedećim brojevima e-magazina Uh!Aha.

Čestitamo svima nagrađenima a svima zahvaljujemo na sudjelovanju!

Povjerenstvo UHAH

Iz Udruge Mlada pera napominju kako će svi radovi (osim diskvalificiranih) biti obavljeni u zborniku humora koji je sada u grafičkoj pripremi i svi autori (i face Međimurja i face Hrvatske) dobit će svoj besplatan primjerak. Najface (i regionalne i nacionalne) također će dobiti i plakete koje će im biti uručene na promociji zbornika o kojoj će svi biti naknadno obaviješteni.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije