STRAŠAN POMOR

OPĆINA GORNJI MIHALJEVEC Jesu li pčelari nakon pomora zaboravljeni?

Prije sad već godinu i pol, krajem travnja 2023., dogodio se strašan pomor pčela u bregovima

Procjene govore o najmanje 15 milijuna uginulih pčela. Najteže su stradali pčelari na području općine Gornji Mihaljevec. Krivac je poznat, mještanin Gornjeg Mihaljevca koji je prskao uljanu repicu kad i čime nije smio.

– Materijalna šteta bit će sanirana. Pomoći će Općina, Međimurska županija, a kontaktirat ću i ministricu – kazao je nakon incidenta župan Matija Posavec. Pomoć je najavljivala i Općina Gornji Mihaljevec.

No nakon godinu i pol, izgleda, to je ostalo mrtvo slovo na papiru. Posjetili smo Dražena Bogdana, pčelara iz Vugrišinca.

Sluga pokorni

– Nisam ja pčelar, već sluga pčelama. Da sam znao koliko je posla s njima, ne znam bih li imao hrabrosti ući u to. Supruga Jelena i ja počeli smo dolje u Rakovoj grabi, na mojoj domovini. Došli smo do 40-ak košnica. No prije tri godine smo napravili ovaj moderni pčelinjak na vrhu brijega. Ima 50-ak košnica i baš smo bili pred preseljenjem. Tada se dogodilo to, baš u najgore vrijeme. Stradale su nam sve 42 pčelinje zajednice dolje u grabi. U svakoj je do 60 tisuća pčela i otišle su sve do jedne. Trajalo je to dva tjedna – prisjeća se s gorčinom.

Krenuli su u mukotrpnu nabavku novih rojeva za novi pčelinjak. Stari su morali u potpunosti spaliti, napravili su vuzmenku!

– Sva sreća pa mi je lani Darinka Horvat iz Stanetinca darovala 16 rojeva. Ove godine uspio sam nabaviti još toliko zajednica – priča nam Bogdan kako se ponovo uspravljaju na noge i potom prelazi na računicu.

Samo nova košnica stoji 128 eura. Roj stoji 50 eura, a odmah treba i barem 10 kilograma šećera za prihranu (ne za med!) Jer to je kao kad uselite u novi, prazan i neuređen stan…

Znači, to je inicijalnih 200 eura za osnovno. Zatim, košnica daje 15 kilograma godišnje. Cijena je recimo 10 eura, što je izgubljenih 300 eura za med po košnici u te dvije godine. Pet stotina eura po košnici je dakle ono najosnovnije što su izgubili! Rad ni na računaju, a možda i najgore je što su izgubili kupce.

Koga više pitati…

– To je proces koji traje, počeo sam s pet košnica i godinama napredovao do njih 40-ak. Moraš pratiti genetiku, odstraniti “hmanju” maticu ako su pčele agresivne. Ne možeš ni odmah, kad poželiš, naći i kupiti novi roj – otkriva nam svu pčelarsku muku.

Potom prelazi na stvar. Sjatile su se sve TV kuće kad se to dogodilo, bila je i Al Jazeera.

– I načelnik i župan tada su kazali kako će pomoći. No prošlo je godinu i pol. Evo, bio sam krajem kolovoza i pričao sa županom Posavcem i pročelnikom Radanovićem. Obećali su da će pokušati i da su sredstva osigurana. Problem im je što “nemaju obrazac” pa spominju neki natječaj. Tražio sam da barem pokriju veličinu roja i prihranu s nekih 70 do 80 eura. Dva-tri puta pitao sam i načelnika Gorana Lovreca i on je rekao da su sredstva osigurana u proračunu, ali čeka odluku Županije. Nama je svejedno kako će se to zvati, ali vrtimo se u krug. Neugodno mi je više zvati. Dobili smo nešto jedino od ministarstva jer imamo OPG – ispričao nam je.

Više puta pokušao je i općinski vijećnik Željko Dvanajščak, također iz Vugrišinca, s kojim smo posjetili Bogdane. Barem tri puta, dok smo još primali pozive za sjednice Općinskog vijeća (!), zabilježili smo kako pita hoće li kakva pomoć pčelarima.

– Tražili smo da Općina pomogne sa 150 eura po košnici. Da makar daju 30 eura, već bi to bilo nešto. Bezveze mi je ova priča o čekanju županijske odluke. No već mi je glupo to pitati na sjednicama Vijeća – konsterniran je i on.

Program potpora

Bogdan dodaje da ni ne mogu zajednički tužiti krivca. Ovlaštena osoba veterinarske struke – prepoznat će se – uopće nije uzela uzorak nakon pomora i nemaju uvjete za tužbu.

I za kraj priče o Bogdanu, kolike god bile muke, meda trenutno ima. Kupci koji žele mogu se vratiti – glavni su bagrem i cvjetni. Zaslužuje barem ovu besplatnu reklamu kao poticaj…

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3625

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije