korisne informacije

ČAKOVEC Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec obilježava Svjetski dan oživljavanja edukacijama za građane

Hrvatski Crveni križ - Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec obilježava Svjetski dan oživljavanja edukacijama za građane

Povodom Svjetskog dana oživljavanja, koji se svake godine obilježava 16. listopada, Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec organizira niz aktivnosti kako bi podigao svijest o važnosti pravovremenog pružanja prve pomoći kod srčanog zastoja.


Svjetski dan oživljavanja ima za cilj podizanje svijesti o važnosti pravovremenog prepoznavanja srčanog zastoja te o ulozi laika u spašavanju života. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje milijuni ljudi diljem svijeta dožive srčani zastoj, a brza reakcija i osnovna prva pomoć, poput izvođenja KPR-a, može povećati šanse za preživljavanje i do 70%.


Osim besplatnih edukacija za građane o kardiopulmonalnoj reanimaciji (KPR) i korištenju automatskog vanjskog defibrilatora (AED), ove godine učenici osnovnih i srednjih škola diljem Međimurske županije sudjeluju u posebnom programu pod nazivom “I ti možeš spasiti život”.


Kroz ovaj program, učenici uče osnovne korake kardiopulmonalne reanimacije i korištenja AED uređaja, što je ključna vještina koja može spasiti život. Edukacija se provodi u školama s ciljem da što veći broj mladih postane svjestan važnosti brzog reagiranja u hitnim situacijama.


Edukacije za građane održavat će se u Centru PrInOS (Mihovljanska 69, Čakovec). Program je otvoren za sve građane, a cilj mu je pružiti osnovno znanje i vještine potrebne za prepoznavanje hitnih stanja, pravilno izvođenje masaže srca te korištenje AED uređaja do dolaska hitne pomoći.


“Edukacije su osmišljene tako da svatko, bez obzira na prethodno znanje, može naučiti ključne korake za spašavanje života u slučaju srčanog zastoja. Svaki građanin može postati heroj i napraviti razliku u nečijem životu,” poručuju iz Gradskog društva Crvenog križa Čakovec.


Kako se prijaviti? Građani zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti putem online obrasca na službenim stranicama Hrvatskog Crvenog križa – Gradskog društva Čakovec ili telefonski. Edukacije su besplatne, a broj mjesta je ograničen.


Kontakt informacije:


Telefon: 040/395 248


E-mail: info@crveni-kriz-cakovec.hr


Zašto je ovo važno? Srčani zastoj može se dogoditi bilo gdje i bilo kada, a svaka sekunda je važna. Rano prepoznavanje simptoma, brza reakcija i izvođenje KPR-a prije dolaska hitne pomoći mogu spasiti život. Prema istraživanjima, većina srčanih zastoja događa se u kućanstvima, stoga je znanje o KPR-u i AED-u neprocjenjivo.
Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec ovim edukacijama želi potaknuti građane da se aktivno uključe i nauče osnovne vještine oživljavanja koje mogu spasiti živote.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije