čakovec

ZGRADA SCHEIER Ne propustite samostalnu izložbu Filipa Novaka ‘Hommage..nekom vremenu’

„Hommage… nekom vremenu“ izložba je Filipa Novaka kojom autor kroz slike inspirirane fotografijama i foto-reportažama koje datiraju od početka 20. stoljeća do danas pobuđuje ili (re)konstruira sjećanja na starija, drugačija i danas često zaboravljena vremena

Otvorenju izložbe možete prisustvovati ovog petka, 18. listopada u 19:30 u zgradi Scheier u Čakovcu.

Život na selu, kao opreka životu u gradu, gotovo je iščezao iz suvremene kulture. Scene iz života koje pronalazimo na starim obiteljskim fotografijama sada žive isključivo u njima, dok su vrednote i bogatstva ruralne tradicije gotovo sasvim iščeznula iz kolektivne svijesti jednoga društva.


Kroz trinaest slika nastalih kombiniranom tehnikom, napose uljem na platnu i ugljenom, Novak nam dočarava surovu realnost života na selu, vodeći nas na putovanje kroz sjećanja. Slijedom radova od „Jutra“ do „Ispraćaja“, autor aludira na trajanje dana, zamijenivši sate aktivnostima i motivima s međimurskih sela. Suženom paletom boja autor sugerira zaborav u koji su ta vremena već duboko uronjena, a motivi izvučeni iz apstraktne pozadine crtežom u ugljenu svojom nedovršenošću simboliziraju labilnost i nepouzdanost sjećanja.

Varirajući između figuracije i stilizacije motiva, autor ukazuje na vrednote nekadašnje ruralne kulture, stavljajući u prvi plan odnos prema zemlji i živadi kao primarnim izvorima prihoda i odrednicama kvalitete
življenja. Ovim omažom nekom prošlom (svršenom) vremenu, Novak podcrtava ulogu tradicije u konstruiranju osobnog i kolektivnog identiteta. Potiče nas da se prisjetimo „starih načina“, ne kako bismo im se vratili, već kako bismo ih održali živima u vlastitoj memoriji. Naposljetku, što je uopće društvo bez sjećanja? O tempora, o mores!

Životopis:
Filip Novak rođen je 1998. godine u Čakovcu. Titulu magistra primijenjenih umjetnosti stječe 2023. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci pod mentorstvom prof. art. Emilije Duparova. Novak se danas bavi napose slikarstvom i ilustracijom, a svoje je radove izlagao na dvije samostalne te nekoliko skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Za vrijeme studija sudjelovao je u restauraciji vitraja katedrale sv. Jakova u Šibeniku te nekoliko scenografskih projekata. Član je Hrvatskog restauratorskog društva, a trenutno radi na restauraciji i kao edukator crtanja i slikanja u Zagrebu.

SAMOSTALNE IZLOŽBE:


2023. Izložba Razobličeni gradovi, Galerija SKC, Rijeka


2022. Izložba Filip Novak i Alen Klimenta, Bunker Samobor, Samobor

SKUPNE IZLOŽBE:


2024. Distopija Distopija, Galerija Fonticus Grožnjan, Grožnjan /


2023. Klimt – jučer i danas, Galerija SKC, Rijeka / 2. otvoreni bijenale crteža, Galerija
HDLU-a Istre, Pula


2022. Teorija i praksa: prostor, Galerija Kortil, Rijeka / Studentsko bijenale scenskog
dizajna, Fabrika, Novi Sad / ALU perspektiva 2, izložba Petolik, ALU Zagreb, Zagreb


2021. Izložba Otok, Galerija SKC, Rijeka / 5. međunarodno trijenale autoportreta „Ja
– između zbilje i imaginacije“, Galerija Prica, Samobor / Sergije Glumac,
retrospektiva, Galerija Klovićevi dvori, Zagreb

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije