ČAKOVEC

MUKE S PARKIRANJEM Gradonačelnica Cividini: Problem s parkiralištima u Čakovcu riješile bi podzemne garaže

Centru Čakovca potrebno je rješenje oko parkirnih mjesta kojih je malo, a automobila je sve više

Danas, 14. listopada 2024. godine u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je s direktorom tvrtke Gradax d.o.o. Draženom Igrecom Ugovor o početku radova na uređenju parkirališta i vanjskog uređenja Muzeja Međimurja Čakovec.

Veća kontrola parkirališta kod Muzeja

Na današnjem potpisivanju ugovora bile su prisutne i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini te ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan koja je objasnila kako će se uređenjem parkirališta smanjiti broj parkirnih mjesta i to uz pročelje Riznice kako bi se očuvala fasada. “Jedan dio parkirališta ćemo zazeleniti.

Time ćemo smanjiti parkiralište za desetak mjesta. Više ćemo kontrolirati ulaz na rampama jer nam se trenutno događa da građani kod nas ostavljaju svoje automobile i nema ih po nekoliko sati, ili su na poslu ili obavljaju privatne stvari, a mi se snalazimo kako znamo kada nam dođe autobus pun posjetitelja. Parkiralište je predviđeno za posjetitelje Muzeja i Riznice te kafića i restorana”, objasnila je ravnateljica Hrustek Sobočan.

Centar Čakovca prenatrpan

Na nedostatak parkirnih mjesta u Čakovcu osvrnula se i gradonačelnica. “U centru Čakovca nedostaje parkirnih mjesta. Danas ima tri puta više automobila nego kada je centar grada bio građen. Generalnim urbanističkim planom definirane su podzemne garaže kao rješenje, no projekte sami ne možemo financirati.

Ali postoje naznake da će razni fondovi omogućiti i prijavljivanje takvih projekata”, navela je gradonačelnica te se nadovezala: “Tendencija je da se parkirališne zone planiraju van centra Čakovca. Ipak je Čakovec grad po mjeri i s jednog kraja grada na drugi stignete u 20-ak minuta zdravog hoda. Veliki gradovi idu u tome smjeru zdravog kretanja. Ipak, parkiralište iza Bolnice nije atraktivno jer je van centra grada, zato je i danas poluprazno. Ne moramo se automobilom dovesti baš do ulaza trgovine, bolnice ili neke druge zgrade.”

Rješenje za više parkirnih mjesta

“Problem parkirališta u centru grada može se izbjeći jedino izgradnjom podzemne garaže. Možda ispod parkirališta kod starog MTČ-a ili ispod parkirališta između Macanovog doma i Bolnice ili pak kod Čakovečkih mlinova – to su dijelovi grada koji mogu podržati podzemne garaže”, zaključila je gradonačelnica Cividini.

Hoćemo li u sljedećih nekoliko godina doživjeti podzemnu garažu poput one u centru Varaždina, ostaje na samom Gradu i uspješnosti projekata.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije