LOŠE NAM SE PIŠE...

DEMOGRAFSKI PAD Prazne škole, iseljavanje i zabrinjavajući gubitak budućih generacija

Demografska katastrofa kojoj se približava Hrvatska ima više dimenzija

Pad ukupnog broja stanovnika, sve manji broj rođenih, iseljavanje, starenje stanovništva… Znakova da je demografija najveći problem Hrvatske je napretek. Jedan od tih znakova je oštar pad broja učenika u osnovnim školama, kao i sam broj osnovnih škola.

U nepuna dva desetljeća Hrvatska je izgubila tri i pol tisuće razreda u osnovnim školama ako se uzme da razred čini 25 učenika. Iz godine u godinu je sve manje osnovnih škola, a u nekim županijama je svaki treći učenik “nestao”. Najkritičnija situacija je u Slavoniji, gdje se u nekim županijama zbog iseljavanja i niskog broja rođenih broj učenika u osnovnim školama skoro prepolovio. 

Uz taj problem veže se i činjenica da je Hrvatska jedna od najteže pogođenih država Europe po pitanju odljeva mozgova. Mladi, često visokoobrazovani i kvalificirani, iseljavaju se da bi osnovali obitelji u drugim državama, što ne ostavlja puno nade u to da će se trend smanjenja broja učenika u osnovnim školama ikada zaustaviti. 

Škole u Hrvatskoj su sve praznije i sve ih je manje

U akademskoj godini 2005./2006. je diljem Hrvatske bilo 2140 osnovnih škola i 388 tisuća učenika, a do akademske godine 2023./2024. su ti brojevi pali na 2056 osnovnih škola i jedva nešto više od 300 tisuća učenika. Gubitak 84 škole ne zvuči toliko dramatično, ali gubitak 87.530 učenika je itekako razlog za uzbunu.

To predstavlja budućnost u kojoj će biti manje liječnika, znanstvenika, medicinskih sestara, vatrogasaca, građevinskih radnika, blagajnica itd., u kojoj će samo za održavanje ekonomije Hrvatske na životu biti nužno uvoziti stranu radnu snagu.

Učenici osnovnih škola od akademske godine 2005./2006. do 2023./2024. rođeni su krajem 90-ih i prvih 15 godina 21. stoljeća. Iako je broj rođene djece bio sličan današnjem, broj mladih ljudi u Hrvatskoj tada je bio veći nego danas, piše Index.hr

Još 2011. i 2012. se mjesečno rađalo prosječno između 3 i 4 tisuće djece u Hrvatskoj. Zadnje dvije i pol godine ih se rađa između 2 i 3 tisuće. Zbog toga će se broj učenika u osnovnim školama diljem Hrvatske u budućnosti samo smanjivati. 

Slavonija je ispražnjena, broj učenika u osnovnim školama se skoro prepolovio

Situacija nije jednako alarmantna u svim županijama, ali ni u jednoj se broj djece u osnovnim školama nije povećao. Čak ni Zagreb nije izbjegao sudbinu ostatka Hrvatske, a ni bogata Istra. Situacija je najteža u Slavoniji. 

Hrvatska je “izgubila” više nego svako peto dijete u osnovnoj školi (-22.5 posto) te ta informacija zapravo prikriva razmjere demografske katastrofe županija istoka Hrvatske. Najgore stanje je u Požeško-slavonskoj (-45 posto), Brodsko-posavskoj (-43 posto) i Virovitičko-podravskoj županiji (-39 posto). U Zagrebu se broj učenika u osnovnim školama smanjio za 6.13 posto, a u Istarskoj županiji 5.28 posto.

Iako je situacija loša u cijeloj državi, najgore su prošla područja iz kojih se najviše iseljavalo. Zbog turizma, koji je bio praktički jedina gospodarska grana koja je funkcionirala između 2008. i 2015., obalne županije su imale manji broj iseljenika i posljedično manji pad broja učenika u osnovnim školama. 

Zagreb i okolicu je donekle spasila centralizacija jer se na tom području ostvaruje većina ukupne ekonomske aktivnosti u Hrvatskoj izvan turizma. Slavonija nije imala ni turizam ni centralizaciju, pa je demografski potpuno opustošena, piše Index.hr

Mladi su masovno odlazili s istoka Hrvatske, djelomično u Zagreb, ali većinom u inozemstvo. Bez mladih nema novih obitelji, bez novih obitelji nema djece (u Hrvatskoj većinu djece rađaju udane majke), a bez djece nema ni učenika u osnovnim školama. U konačnici neće biti ni dovoljno radnika za održavanje ekonomske aktivnosti, a kamoli za rast. 

Ostatak članka pročitajte ovdje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije