Vizija djevojčica za budućnost

MLADE LIDERICE Danas obilježavamo Međunarodni dan djevojčica

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana djevojčica, koji se obilježava 11. listopada, je "Vizija djevojčica za budućnost"

Tema naglašava hitnost akcija koje će omogućiti ostvarivanje prava i potencijala djevojčica, ali i donosi poruku nade, osnažujući glasove mladih djevojaka koje širom svijeta traže bolje uvjete za svoju budućnost.

Današnja generacija djevojčica nesrazmjerno je pogođena globalnim krizama poput klimatskih promjena, sukoba i siromaštva, a suočavaju se i s povlačenjem teško stečenih prava u području ljudskih prava i rodne ravnopravnosti.

Iako su mnoge djevojčice i dalje uskraćene za svoja prava i mogućnosti, one svakodnevno pokazuju hrabrost i nadu. Njihova vizija je svijet u kojem su zaštićene, poštovane i imaju jednaku priliku za ostvarenje svojih snova.

Međutim, djevojčicama su potrebni saveznici – obitelji, zajednice i društvo – koji će slušati njihove glasove, pružiti podršku i omogućiti pristup resursima i prilikama.

Prema podacima UNICEF-a, s pravom podrškom, resursima i mogućnostima, potencijal djevojčica diljem svijeta je ogroman. Više od 1,1 milijarda djevojaka ima potencijal biti nositeljicama promjena u obiteljima, zajednicama i gospodarstvima, stvarajući tako svjetliju budućnost za sve, piše HRT.

Kada djevojke preuzmu vodstvo, njihov utjecaj je trenutačan i široko prepoznatljiv – jačaju se društva, ekonomski razvoj te se osigurava održiva budućnost.

Povijesni kontekst i pozadina Međunarodnog dana djevojčica

Prvi put su prava djevojčica istaknuta na Svjetskoj konferenciji o ženama 1995. godine u Pekingu, kada su zemlje jednoglasno usvojile Pekinšku deklaraciju i Platformu za djelovanje. Ovo je bio prvi dokument koji je specifično pozvao na prepoznavanje prava djevojčica.


Godine 2011. Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 11. listopada Međunarodnim danom djevojčica, s ciljem prepoznavanja jedinstvenih izazova s kojima se suočavaju djevojčice diljem svijeta, kao i potrebe za njihovim osnaživanjem i promicanjem ljudskih prava, piše HRT.

Ovaj dan usmjerava pozornost na probleme s kojima se adolescentice suočavaju, poput pristupa obrazovanju, zaštiti od nasilja i jednakih ekonomskih mogućnosti.

Adolescentice imaju pravo na siguran, obrazovan i zdrav život – kako tijekom ovih kritičnih godina razvoja, tako i u odrasloj dobi. Ako im se pruži podrška tijekom adolescencije, djevojčice mogu značajno pridonijeti društvu kao radnice, poduzetnice, majke i vođe.

Ostatak članka pročitajte ovdje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije